Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. prosince 2022 8:00
Čas čtení 1:40

Tálibán zakázal afghánským ženám vysokoškolské studium

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tálibán zakázal afghánským ženám vysokoškolské studium
Zdroj: Maxipel

V Afghánistánu má už nyní většina dospívajících dívek zakázáno navštěvovat střední školy.

Afghánské vládnoucí hnutí Tálibán zakázalo s okamžitou platností všem ženám studium na vysoké škole. V úterý to v dopise adresovaném všem státním a soukromým univerzitám oznámilo ministerstvo vysokého školství. K zákazu dochází necelé tři měsíce poté, co tisíce dívek a žen absolvovaly přijímací zkoušky ke studiu na afghánských univerzitách. Mnohé z nich si vybraly technické obory a medicínu. Ze zahraničních médií zprávu převzala agentura TASR.

Ženy jsou vyděšené a bojí se o svou budoucnost

„Všichni jste informováni, abyste do odvolání provedli zmíněný příkaz o pozastavení vzdělávání žen,“ píše se v dopise, který podepsal tamní ministr pro vysoké školství Neda Mohammad Nadeem. 

„Moje studentky jsou rozrušené a já nevím, jak je utěšit,“ cituje deník The Guardian dvaapadesátiletou Meenu, přednášející v Afghánistánu, která ze strachu použila jiné jméno. „Jedna z nich se přestěhovala do Kábulu z velmi vzdálené provincie a překonala tolik těžkostí, protože se dostala na prestižní univerzitu. Všechny její naděje a sny byly dnes zničeny,“ doplnila Meena.

Možná vypadají jako skupina, která se změnila, se svými chytrými telefony, účty na sociálních sítích a pěknými auty, ale je to ten samý Tálibán.

Sama studovala na univerzitě v době, kdy se Tálibán koncem 90. let naposledy chopil moci. Obavy svých studentek dobře chápe. Že Tálibán zakáže ženám studium vysoké školy i tentokrát, prý věděla od prvního kde, kdy se hnutí chopilo vlády. „Možná vypadají jako skupina, která se změnila, se svými chytrými telefony, účty na sociálních sítích a pěknými auty, ale je to ten samý Tálibán, který mi odepřel vzdělání a nyní zabíjí budoucnost mých studentek,“ dodala Meena.

10. listopadu 2022 13:41 Čas čtení 1:03 Tálibán zakázal ženám vstup do zábavních parků v Kábulu. Místa teď zejí prázdnotou a bojí se krachu Tálibán zakázal ženám vstup do zábavních parků v Kábulu. Místa teď zejí prázdnotou a bojí se krachu

Podle Manizhy Ramizy, exilové aktivistky za práva dětí, jsou ženy v Afghánistánu už několik měsíců vystavené stále přísnějším omezením. Většina z nich ale doufala, že vysokoškolské vzdělání jim nikdo neodepře. „Stěžovaly si, jak s nimi ve třídách špatně zachází. Procházely si peklem, ale drželo je to, že brzy dostudují a budou moci uplatnit svůj potenciál,“ uvedla Ramizy.

Zákaz přišel tři měsíce poté, co tisíce dívek a žen po celé zemi skládaly přijímací zkoušky na vysoké školy. Mnohé z nich se chtěly zaměřit na technické obory a medicínu. Rozhodnutí kritizoval i generální tajemník OSN António Guterres. Odpírání vzdělání podle něj porušuje práva žen a dívek, ale může mít také zničující vliv na budoucnost země. 

Poté, co hnutí Tálibán ovládlo v srpnu loňského roku zemi, byly univerzity nucené zavést několik nových pravidel. Třídy a vchody musely být odděleny podle pohlaví, ženy směly vyučovat pouze profesorky nebo výrazně starší muži. Přijímání na vysoké školy navíc ztěžuje i fakt, že většině dívek už bylo zakázáno i středoškolské studium. 

Zpět
Sdílet
Diskuse