Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
23. prosince 2022 17:05
Čas čtení 0:56

Meta zaplatí 725 milionů dolarů za uniklá data uživatelů

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Meta zaplatí 725 milionů dolarů za uniklá data uživatelů
Zdroj: Meta/materiály pre médiá

Osobní údaje lidí měly mít k dispozici třetí strany.

Společnost Meta zaplatí 725 milionů dolarů (přibližně 16 miliard korun), aby urovnala hromadnou žalobu kvůli údajnému umožnění přístupu k datům uživatelů třetím stranám. Jednou z těchto stran měla být i společnost Cambridge Analytics. Ta pomáhala ve volební kampani bývalému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Informuje o tom The Guardian.

Třetí strana Cambridge Analytics měla v roce 2018 dostat přístup k datům přibližně 87 milionů uživatelů a uživatelek sociální sítě Facebook. Společnost Meta popřela, že by se dopustila jakéhokoliv pochybení. Částku zaplatila, aby se jí podařilo hromadnou žalobu urovnat.

„Těšíme se na to, že budeme pokračovat v budování služeb, které mají lidé rádi a kterým důvěřují, přičemž ochrana osobních údajů bude v popředí zájmu,“ uvedla společnost Meta v prohlášení s tím, že vyrovnání je v nejlepším zájmu její komunity a akcionářů. V posledních třech letech prý společnost učinila kroky ke zlepšení ochrany soukromí uživatelů a uživatelek svých sociálních sítí.

Podle technologického novináře BBC se takový krok dal předpokládat. „Je to méně než desetina toho, co jen v loňském roce vynaložila na své úsilí o vytvoření ‚metaverza‘. Takže Meta pravděpodobně nebude z této dohody příliš nešťastná, ale je to varování pro společnosti působící v oblasti sociálních médií, že chyby se mohou ukázat jako opravdu velmi nákladné,“ okomentoval vyrovnání James Ball.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Firma Cambridge Analytics v roce 2016 pomáhala ve volbách exprezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi. Svou činnost ukončila právě kvůli zpracovávání osobních údajů uživatelů a uživatelek služeb společnosti Meta.

Domů
Sdílet
Diskuse