Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. prosince 2022 8:30
Čas čtení 4:06

Nepouštěj letos lampiony štěstí, následky mohou být vážné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nepouštěj letos lampiony štěstí, následky mohou být vážné
Zdroj: Unsplash/arstyy

Připomínáme, proč jsou lampiony štěstí nebezpečné a co všechno už kvůli nim vzplanulo.

Pouštění lampionů štěstí je u nás spolu s odpalováním ohňostrojů na silvestra a Nový rok poměrně hojně praktikovanou zábavou. První zmíněná činnost je ale extrémně nebezpečným hazardem. Hořící a neřízené lampiony jsou totiž časovanou bombou. Kromě toho, že mohou cokoliv zapálit, jsou také velkou zátěží pro životní prostředí. Některé země je proto úplně zakazují včetně jejich prodeje.


Lampiony štěstí nebo někdy také čínské lampiony jsou papírové lucerny, které jsou připevněny na tenkou konstrukci z drátku, v jejímž prostředku je upevněna hořlavina podobná tuhému podpalovači. Po jejím zapálení se papírová lucerna naplní horkým vzduchem a následně stoupá k nebi. Plamen, který zahřívá vzduch, zároveň ostře září, a tak jsou lampiony po vypuštění na nebe vidět i velmi dlouho.

Bohužel, ve chvíli, kdy je lampion vypuštěn, se z něj stává nebezpečí úplně pro všechny. Nikdo nedokáže odhadnout, kam jej vítr odvane či kam dopadne, a z minulosti víme, že lampiony takto napáchaly už mnoho tragédií. Připomeň si případy, jež lampiony štěstí způsobily, a řekni o nich i těm, kteří se na silvestra chystají jeden vypustit. 

lampion štěstí
Zdroj: Unsplash/Amritanshu Sikdar


Je důležité zmínit, že lampiony jsou nebezpečné i ve chvílích, kdy jsou dodrženy instrukce výrobce. Mnoho lidí na ně ale nedbá, jelikož například v Praze tyto instrukce v podstatě dodržet nejdou. „Tyto podmínky nelze v Praze prakticky splnit. Pražští hasiči považují lampiony štěstí za nebezpečný produkt, který může způsobit požár. Otevřený oheň vypuštěný bez dozoru do prostoru je považován za nedbalostní jednání,“sdělil před dvěma lety Právu mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V Praze je jejich pouštění navíc omezeno i vyhláškou, která jejich používání trestá pokutou až 100 tisíc korun. 

Požár v německé zoo

Asi nejznámějším případem požáru zapříčiněného z lampionu štěstí je ten, který se odehrál před dvěma lety v německé zoo. První minuty nového roku 2020 se tehdy pro zvířata změnily v noční můru. Při požáru v západním městě Krefeld zahynulo více než 30 zvířat, včetně vzácných opic a lidoopů. Přežili pouze dva šimpanzi a sedmičlenná gorilí rodina, nacházeli se totiž v sousední gorilí zahradě a hasičům se podařilo dalšímu rozšíření plamenů z opičího pavilonu zabránit.

3. ledna 2024 16:00 Čas čtení 0:21 KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení?

Při nehodě však zahynulo pět orangutanů, jeden šimpanz a mnoho opic. V opičím domě, který kopíruje prostředí deštného pralesa, žili ale také ptáci a kaloňové. Jak se později ukázalo, požár způsobil právě lampion štěstí, který na Nový rok vypustily tři ženy, jež se k činu přiznaly. Policie vzápětí uvedla, že ženy vyslechla a že to místní obyvatelky nesmírně mrzí. Údajně si neuvědomily, že lampiony – zakoupené na internetu – jsou v Německu zakázané.

Pražská zoo 

V místo tragédie se ve stejný Nový rok mohl proměnit také výběh slonů v pražské zoo. Pracovník trojské zahrady Martin Kriste našel totiž totožný lampion s vyhořelým podpalovačem přímo ve výběhu slonince. Dle něj stačilo jen pár metrů a vzplanula by i pražská zoo. Ředitel pražské zahrady Miroslav Bobek sdílel fotku nálezu na Facebooku, kde potvrdil, že stačilo pět metrů a lampion by dopadl na hromadu sena.

Požár v továrně 

V roce 2013 v Británii způsobily lampiony požár za 6 milionů liber v továrně na zpracování plastů. Dle hasičů bylo zkrocení ohně velmi náročné, protože se museli prodírat horkými kalužemi plastu, které je složité hasit. Požár továrny, který lampiony štěstí způsobily, byl zároveň historicky největším požárem v oblasti West Midlands.

„Při pohledu na důkazy z průmyslových kamer je vidět, jak se čínská lucerna lehce vznáší a pak přistane, a o osm minut později je vidět, jak začíná hořet,“ řekl tehdy Vijith Randeniya, vrchní hasičský důstojník hasičské a záchranné služby West Midlands. Tento případ vyvolal v Británii vlnu diskuse o tom, zda by nemělo být používání lampionů zakázáno, a debata se dostala až do parlamentu.

15. prosince 2023 12:00 Čas čtení 3:08 Toto řešení může snížit dopady textilního průmyslu. Vymyslela ho firma z Ostravy Toto řešení může snížit dopady textilního průmyslu. Vymyslela ho firma z Ostravy

„Vláda utratila 25 000 liber za zprávu o lampionech štěstí, která zjistila, že představují značné riziko požáru, mohou bránit pátracím a záchranným službám a mohou představovat nebezpečí pro letadla. Představují také riziko pro dobytek, který by jimi mohl být zraněn – přesto se vláda rozhodla nic nepodniknout. Po požáru ve Smethwicku se ministři musí touto otázkou znovu zabývat,“ uvedla poslankyně Mary Creagh a stínová ministryně životního prostředí.

Zákaz lampionů se však od té doby v Británii nikam neposunul. V Anglii ani ve Skotsku zatím zakázány nejsou. Ve Walesu je jejich používání zakázáno na obecních pozemcích od února 2018, celostátní zákaz zatím ale v dohlednu není.

Lampion štěstí.
Lampion štěstí. Zdroj: Unsplash/Raychan

Střechy rodinných domů

Lampiony štěstí běžně zapalují také rodinné domy, které vzplanou kvůli tomu, že na jejich střechu lampion přistane. V roce 2011 takto začal hořet rodinný dům ve Zlíně a několik dalších v okolí mělo ohořelou střechu. Škoda tehdy dosáhla téměř tří milionů, údajně by však mohla být větší, kdyby hasiči nedrželi poblíž službu.

Mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček tehdy uvedl, že jde o první požár prokazatelně způsobený lampionem štěstí ve Zlínském kraji. „Ohledáním dalších střech domů v okolí byly rovněž nalezeny další stopy po tzv. lampionech štěstí. Ty způsobily na dalších střechách znatelné stopy po hoření, ale k požárům střech nedošlo především vlivem jiných konstrukcí, použitých materiálů a krytin,“ řekl tehdy. 

Olympijský stadion 

V roce 2017 vzplanula v Brazílii dráha a střecha velodromu, na kterém se v roce 2016 konaly olympijské hry v Riu de Janeiru. Scénář byl stejný – dopadl na ně lampion štěstí. Velká část střechy byla zničena a 20 až 30 metrů dlouhý úsek dráhy také úplně shořel. Na stavbu povrchu dráhy bylo použito dřevo ze Sibiře, díky čemuž toto sportoviště, které stálo přibližně 45 milionů dolarů, snadno vzplanulo. 

Hala v Letech

V roce 2018 byly lampiony štěstí příčinou rozsáhlého požáru haly ve středních Čechách. V Letech u Prahy hasiči likvidovali téměř 21 hodin požár haly se 600 tunami elektroodpadu určeného k recyklaci. Požáru předcházel svatomartinský průvod, který se v obci šel a v jehož závěru vypouštěli lidé lampiony přímo ve vesnici. Jeden z lampionů potom přistál na velkou halu, která následně začala hořet. Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných a na místo se sjelo 22 jednotek hasičů, více než 40 vozidel a přibližně 130 hasičů. Hasiči dostali plameny pod kontrolu až téměř po deseti hodinách od nahlášení.

15. listopadu 2023 11:20 Čas čtení 2:13 7 kroků k zero waste koupelně 7 kroků k zero waste koupelně

I přesto, že lampiony vypadají na obloze romanticky, štěstí zásadně nenosí. Je mnoho lepších způsobů, jak oslavit nový rok bez toho, aniž bys musel riskovat, že někomu zapálíš dům nebo necháš uhořet zvířata na farmách a v zoologických zahradách. 

Domů
Sdílet
Diskuse