Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. prosince 2022 v 20:55
Čas čtení 1:23

Mapa: Kde můžeš na silvestra v Praze používat pyrotechniku?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa: Kde můžeš na silvestra v Praze používat pyrotechniku?
Zdroj: Pixabay/carmi_1601/volně k užití

Dodržovat místa, kde je možné pouštět rachejtle, se vyplatí. Policie upozorňuje na výrazná omezení, jež se k pyrotechnice na území hlavního města pojí. Těm, kteří je dodržovat nebudou, se může konec roku hodně prodražit.

Nevíš, kde můžeš na silvestra pouštět petardy? Nebo spíš, kde je pouštět nesmíš? Magistrát hlavního města Prahy sdílel interaktivní mapu, na níž jsou vyznačena všechna místa spadající pod novou vyhlášku, odkud je pouštět nelze. V případě, že je vyhláška porušena, může policie udělit tučnou pokutu. Na místě je možné uložit pokutu až 10 tisíc korun, ve správním řízení může člověk zaplatit až 100 tisíc korun.

28. prosince 2022 v 19:42 Čas čtení 0:57 Na silvestra v mikině. ČHMÚ očekává až 15 °C Na silvestra v mikině. ČHMÚ očekává až 15 °C

„Vyhláška vychází z negativních zkušeností při používání pyrotechnických výrobků v citlivých částech Prahy, zejména v centru města, na náplavkách, v parcích a v blízkosti nemocnic a dalších zařízení, jakou jsou například domovy pro seniory,“ uvedlo město. „Nevztahuje se však na profesionální ohňostroje, které podléhají povolovací povinnosti podle zákona o pyrotechnice,“ dodalo.

Ve městě budou stovky policistů

Jak vidíš, celé centrum je zónou, v níž je zákaz používání pyrotechnických výrobků. Letos bude na dodržování dohlížet mnoho policistů.

„Stovky policistů z pořádkové, cizinecké, kriminální, dopravní služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky budou v ulicích Prahy dohlížet na bezpečnost a dodržování veřejného pořádku. V rámci dohledu nad veřejným pořádkem budou policistům pomáhat i strážníci Městské policie hlavního města Prahy,“uvedla mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Pyrotechniku nelze používat na území hlavního města Prahy, v památkové rezervaci v hlavním městě, na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků v šířce do 50 metrů od břehové čáry.

Dále pak v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči, od domovů pro seniory anebo od domovů pro osoby se zdravotním postižením, na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech a zdržích a ve vzdálenosti do 50 metrů od nich, na zvláště chráněných územích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto území, v přírodních parcích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto parků, ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu zoologické zahrady, útulků pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

Pokud to milovníci pyrotechniky nedodrží, hrozí jim pokuta na místě až do 10 tisíc korun, ve správním řízení až 100 tisíc korun. 

V případě, že máš zájem si celou vyhlášku o používání pyrotechnických výrobků v hlavním městě přečíst, můžeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse