Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. prosince 2022 19:29
Čas čtení 0:43

Íránská šachistka se údajně stěhuje do Španělska, odložila hidžáb

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Spekulace přichází poté, co odehrála turnaj bez hidžábu.

Jedna z nejlepších íránských šachistek Sara Khadem se údajně přestěhuje do Španělska. Fotografové ji na na turnaji zachytili bez hidžábu. Po turnaji se podle dvou zdrojů španělského deníku El País už do Íránu vrátit neplánuje. Informuje o tom server The Guardian.

Podle britského deníku The Guardian nasvědčuje její emigraci i fakt, že se do Španělska přestěhoval její manžel Adeshir Ahmadi a její dítě. Bližší informace o tom, do jakého města a kam přesně se rodina odstěhovala, zatím nejsou známé. Zatím není ani jasné, zda má vlastní byt nebo si plánuje žádat o azyl.

Sara Khadem v roce 2018.
Sara Khadem v roce 2018. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Matinjahantark/volně k užití

Pětadvacetiletá šachistka je další z žen, které se vymezily proti potlačování protestů v Íránu a bojují mimo jiné za ženská práva. O jejím přestěhování se začalo spekulovat poté, co se v médiích objevily její fotky bez hidžábu na mezinárodním turnaji v Kazachstánu.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Protesty v Íránu vyvolala smrt Mashy Amini, která zemřela ve vazbě několik dní poté, co ji v září zatkla mravnostní policie. Od té doby ženy protestují proti islámskému systému. Zabito bylo od začátku protestů podle skupin na ochranu lidských práv přes 470 demonstrantů. Úřady uznávají 200–300 mrtvých.

Domů
Sdílet
Diskuse