Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. ledna 2023 11:19
Čas čtení 1:49

Štěpán Kozub si během vystoupení dělal legraci z romské genocidy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Štěpán Kozub si během vystoupení dělal legraci z romské genocidy
Zdroj: ČTK

„A chci vám jenom říct, že když tleskáte a smějete se, tak to znamená, že s tím souhlasíte a jdeme bručet všichni, vole. Jo, dneska je taková doba,“ uvedl během vystoupení Kozub.

Štěpán Kozub je český herec, komik, zpěvák a režisér, který se v posledních letech těší stále větší popularitě. Se svou stand-up show na konci prosince dvakrát vyprodal O2 arenu. Přestože na webových stránkách uvádí, že jeho vystoupení jsou nabitá nekorektním humorem a vtipy černými jako samo srdce Ostravy, vystoupení v O2 areně už bylo podle mnohých v určitých momentech za hranou.

Kozub: Je mi úplně jedno, že jsem to řekl

„Jede takhle po druhé světové válce autobus plný Romů, jedou se podívat do těch ghett, co se tam dělo, aby se to v životě neopakovalo. (...) A průvodčí zaťuká na vrátnici a říká: ‚Prosím vás, já tady mám autobus plný cikánů.‘ A vrátný mu říká: ‚My už to tady neděláme.‘ “

Tímto vtipem Kozub pobavil a rozesmál fanoušky a fanynky, kteří se přišli na jeho show do O2 areny podívat. „A je mi to úplně jedno, že jsem to řekl. A chci vám jenom říct, že když tleskáte a smějete se, tak to znamená, že s tím souhlasíte a jdeme bručet všichni, vole. Jo, dneska je taková doba. Dneska řekneš fór a jdeš sedět, za fór, chápete to,“ pokračoval herec. Jenže zatímco O2 arena burácela smíchy, jiným už tato část vystoupení tak vtipná nepřišla. 

Byl mezi nimi třeba zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko. „Patřím taky k těm, co milují dobrý humor, ale to, co předvedl Štěpán Kozub v pražské O2 aréně, mi přijde fakt neskonale pokleslý a tento druh ‚humoru‘ řadím na úroveň IV. cenové skupiny,“napsal na Facebook. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Není to o nějaké přehnané úzkoprsé korektnosti ani se na to nekoukám optikou, že já sám jsem částečný Rom, ale tyhle vtipy o Židech a Romech v souvislosti s utrpením těch lidí, včetně malých dětí, v nacistických koncentračních táborech jsou pro mne zkrátka výsměchem těm obětem a známkou naprosté idiocie,“ dodal.

ČT Edu: Odhaduje se, že za druhé světové války bylo vyvražděno zhruba 250 až 300 tisíc Romů z celé Evropy, přesto i po válce panovalo přesvědčení, že k tomu docházelo, na rozdíl od genocidy Židů, na kriminálním základě. Toto uvažování se začalo měnit až v 60. letech 20. století. U nás bylo téma romského holocaustu tabu po celou dobu trvání minulého režimu. A přestože se situace zlepšuje, i dnes jde o téma okrajové.

Prostřednictvím komentáře Patrika Bangy se ohradila také organizace Romea. „Publikum ‚vtip‘ ocenilo. Já ne. Asi by ho neocenil ani nikdo, koho znám a s kým se přátelím. Jsme prostě asi jinej gang. Jenže to video se šíří a lidé ho lajkují. Člověk se tak nutně musí zamyslet, jak na tom vlastně jako společnost jsme. Kdybychom zaměnili Romy za Židy, homosexuály nebo Čechy, přišlo by vám vyprávění pana Kozuba vtipné? Asi ne,“napsal Banga.

Refresher poprosil o reakci i Štěpána Kozuba, do vydání článku ji neobdržel. 
Domů
Sdílet
Diskuse