Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
12. ledna 2023 16:35
Čas čtení 0:48

Sexuální orientace nemůže být důvodem k ukončení smlouvy o práci, rozhodl soud EU

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sexuální orientace nemůže být důvodem k ukončení smlouvy o práci, rozhodl soud EU
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Soudní dvůr Evropské unie dnes rozhodl o tom, že sexuální orientace nemůže být důvodem pro ukončení smlouvy o práci s osobou samostatně výdělečně činnou.

Soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek rozhodl o tom, že sexuální orientace nemůže být důvodem pro ukončení smlouvy o práci s osobou samostatně výdělečně činnou. Učinil tak v návaznosti na případ z Polska, kdy tamní veřejnoprávní televize TVP rozvázala smlouvu s editorem audiovizuálních děl na základě jeho sexuální orientace, píše Iberian Lawyer. I Polsko nyní musí unijní směrnici respektovat.

12. ledna 2023 9:00 Čas čtení 3:13 Srovnali jsme účty. Jak jsou na tom prezidentští kandidáti a kandidátka s transparentností a penězi? Srovnali jsme účty. Jak jsou na tom prezidentští kandidáti a kandidátka s transparentností a penězi?

Případ, který se dostal před unijní justici, se odehrál v roce 2017. Polská televize TVP od roku 2010 uzavírala smlouvu o dílo s editorem audiovizuálních děl, avšak poté, co on a jeho partner zveřejnili na YouTube vánoční video propagující páry stejného pohlaví, s ním televize odmítla uzavřít další smlouvu. 

Poškozený se proto obrátil na varšavský soud a žádal náhradu škody. Polské právo však, na rozdíl od směrnice EU z roku 2000, zakazuje diskriminaci pouze na základě pohlaví, národnosti nebo etnického původu.

Podle Soudního dvoru EU je nutné „odstranit z důvodů společenských a veřejných zájmů všechny diskriminační překážky přístupu k prostředkům obživy a schopnosti přispět společnosti prací, bez ohledu na právní formu, na jejímž základě je tato práce vykonávána“. Ochrana sexuálních menšin se tak vztahuje jak na zaměstnance, tak na výdělečně činné lidi, rozhodl dnes soud. 

Zda bude Polsko onu směrnici respektovat, nebo ne, zatím není jisté. 

Domů
Sdílet
Diskuse