Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
14. ledna 2023 14:49
Čas čtení 1:09

Volební účast: Kolik lidí hlasovalo v prvním kole prezidentských voleb?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volební účast: Kolik lidí hlasovalo v prvním kole prezidentských voleb?
Zdroj: ČTK/Taneček David

Účast v prvním kole prezidentských voleb se v sobotu dopoledne pohybovala nad 60 procenty.

V sobotu ve 14 hodin skončilo hlasování v prvním kole letošních prezidentských voleb. Podle Českého statistického úřadu se do večera téhož dne rozhodne, která dvojice se za dva týdny utká o post budoucí hlavy státu. Podle informací ČTK, která oslovila volební komisaře napříč regiony, účast během soboty dopoledne přesahovala 60 procent. Před pěti lety se prvního kola voleb zúčastnilo přes 61,9 procenta voličů.

Ve středních Čechách byl podle zástupců některých radnic zájem o hlasování větší než při minulých prezidentských volbách. Zejména v Benešově přesáhla účast 69 procent, v Kolíně přišlo k urnám 62 procent, v Nymburce 64 procent a v Berouně 63 procent lidí. „V okolních obcích máme 68 procent,“ řekl ČTK Kamil Choc z berounské radnice.

14. ledna 2023 9:03 Čas čtení 13:03 Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách
volby
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Volební okrsky v Českých Budějovicích uváděly volební účast okolo 60 procent, někde i vyšší. V jednom okrsku už volilo skoro 70 procent voličů a v dalším 75 procent. Pokud zohledníme oblast Čech, naopak nejmenší účast zatím komisaři zaznamenali v Ústeckém kraji, kde činila 58 procent, nebo v Karlovarském kraji a Plzeňském kraji, kam přišlo volit okolo 50 procent lidí. Mezi 50 až 75 procenty voličů přišlo v Libereckém kraji.

Ve východních Čechách byla účast podle zjištění zpravodajů ČTK mezi 65 až 70 procenty. Zatímco v okresních městech Vysočiny se v sobotu po poledni pohybovala volební účast mezi 50 až 60 procenty, v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku dokonce volilo okolo 70 procent voličů. 

V Brně byla volební účast do dnešních 13:00 podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka 68,56 procenta. Ve stejnou dobu to bylo před pěti lety 63,81 procenta. V Moravskoslezském kraji se hodinu před uzavřením volebních místností pohybovala průměrná účast mezi 55 až 60 procenty.

Redakce Refresher News sleduje dění během druhého dne voleb v článku živě. Sleduj jej, aby ti neunikly žádné aktuální informace.
Domů
Sdílet
Diskuse