Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. ledna 2023 16:27
Čas čtení 1:17

Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové. O co šlo v kauze o zneužití Vojenského zpravodajství?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové. O co šlo v kauze o zneužití Vojenského zpravodajství?
Zdroj: TASR - Oliver Ondráš

Nečasová figurovala v kauze, kdy nezákonně úkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší ženy Radky. Hlava státu jí ale nyní trest zmírnila.

Dosluhující prezident Miloš Zeman prominul zbytek zkušební doby manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Na oznámení ministerstva spravedlnosti informovala ČT24. Podle televize se rozhodnutí hlavy státu týká případu zneužití Vojenského zpravodajství.

„Ministerstvo spravedlnosti obdrželo z Kanceláře prezidenta republiky rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové,“ napsalo ministerstvo příspěvek na Twitteru. Ministerstvo nebylo adresátem návrhu o prominutí a nevedlo o něm žádné řízení.

Kauza přispěla v roce 2013 k pádu vlády

Podle pravomocného verdiktu se Nečasová, dříve Nagyová, dopustila zneužití zpravodajské služby. Nezákonně úkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší ženy Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Kauza Vojenského zpravodajství zároveň přispěla v roce 2013 k pádu vlády.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Soud ji v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Zeman však nyní prominul Nečasové část trestu, který jí byl uložen za dva přečiny zneužití pravomoci úřední osoby. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné.

„Pan prezident přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynulo již téměř deset let, a tomu, že omilostněná od té doby žije řádným životem,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru. Dodal, že na trest zákazu činnosti se ale milost nevztahuje.

V kauze figurují i další lidé

Kromě Nečasové byli tehdy obžalovaní také někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Ti dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Verdikt nad nimi potvrdil i Nejvyšší soud a neuspěli ani se stížností u Ústavního soudu.

Expremiér Nečas v současnosti čelí obžalobě, že v případu zneužití zpravodajské služby dvakrát křivě vypovídal ve prospěch své ženy. Nečas obvinění odmítá a kauzu zneužití Vojenského zpravodajství označil za politickou.

Zpět
Sdílet
Diskuse