Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
22. ledna 2023 17:11
Čas čtení 0:59

U Joea Bidena doma našla FBI další várku tajných dokumentů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Dokumenty pochází z období, kdy byl viceprezidentem za vlády Barracka Obamy.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) našel v pátek v soukromém domě prezidenta Joea Bidena v Delaware dalších šest tajných dokumentů, oznámil v sobotu jeho osobní právník Bob Bauer. TASR převzala zprávu agentury AP.


Během téměř třináctihodinové prohlídky našli vyšetřovatelé tajné dokumenty z doby, kdy Biden působil v Senátu a ve funkci viceprezidenta USA v administrativě Baracka Obamy. Zabavili také prezidentovy poznámky.


FBI prohledala Bidenův dům poté, co u něj minulý týden jeho právní tým našel stejné množství utajovaných dokumentů, rovněž z doby, kdy byl viceprezidentem. Další citlivé dokumenty byly nalezeny také v listopadu v kanceláři washingtonského institutu, kde Biden dříve pracoval.

Joe Biden
Zdroj: TASR/AP


Bauer uvedl, že FBI požádala Bílý dům, aby se k prohlídce před jejím provedením nevyjadřoval, a že prohlídce byli přítomni Bidenovi osobní právníci a právníci Bílého domu. Dodal, že FBI „měla plný přístup do prezidentova domu, včetně jeho ručně psaných poznámek, spisů, dokumentů, svazků, památek, seznamů úkolů, rozvrhů a poznámek starých několik desetiletí“.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Podle stanice BBC je takové odhalení krátce před volbami potenciálně nebezpečné pro vnímání prezidentovy transparentnosti. On sám situaci bagatelizuje jako nedopatření a prohlašuje, že nelituje, že dokumenty nezveřejnil ještě před listopadovými volbami. První sadu dokumentů našli již 2. listopadu v Penn Biden Center, další v prezidentově garáži o měsíc později a poslední 12. ledna.

Nález přichází v době, kdy podobnému obvinění čelí i Donald Trump. Ten měl špatně nakládat se stovkami utajovaných dokumentů ve své floridské rezidenci, upozorňuje BBC.

Biden a jeho tým mezitím prohlásili, že budou s ministerstvem spravedlnosti při objasňování případu plně spolupracovat.

Domů
Sdílet
Diskuse