Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
24. ledna 2023 9:50
Čas čtení 1:10

Začíná platit zákaz zveřejňování volebních průzkumů. Hrozí pokuta, i když si je dáš jen na sociální sítě, na co dalšího dát pozor?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná platit zákaz zveřejňování volebních průzkumů. Hrozí pokuta, i když si je dáš jen na sociální sítě, na co dalšího dát pozor?
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/Getty Images/Sean Gallup

Od úterý platí předvolební „období ticha“. Zákonné opatření má zamezit ovlivňování výsledků voleb na poslední chvíli.

Aby se předešlo ovlivňování výsledků voleb na poslední chvíli, výsledky předvolebních průzkumů se podle zákona nesmí zveřejňovat tři dny před volebním víkendem. Takzvané volební moratorium potrvá od úterý 24. ledna až do ukončení hlasování, tedy do 14:00 v sobotu 28. ledna. Za porušení zákazu hrozí finanční sankce až do výše 30 tisíc korun.

„V době počínající třetím dnem přede dnem voleb a končící ukončením hlasování nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů,“ píše se v plném znění zákonu, v němž je zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů zakotven.

11. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:16 Ovlivňují předvolební průzkumy výsledky voleb? Toto nám prozradily samotné agentury Ovlivňují předvolební průzkumy výsledky voleb? Toto nám prozradily samotné agentury

Podrobnosti o volebním moratoriu vysvětlil například server Lupa.cz, který poukazuje na to, že je jedno, zda v tomto období tradiční média nevinně připomenou voličské preference z minulých voleb nebo zda tvoje kamarádka nasdílí jeden z průzkumů na svůj instagramový profil. Stále hrozí pokutou postižitelné následky. 

„Za zveřejnění předvolebních a volebních průzkumů je třeba pokládat i zveřejnění na internetu, konkrétně na veřejném profilu na sociální síti Facebook,“ vysvětlil „období ticha“ Tomáš Langášek z volebního senátu Nejvyššího správního soudu, který má postih za sdílení předvolebních průzkumů na starost. „Jde sice o způsob zveřejňování, který zákonodárce nemohl mít na mysli, když přijímal právě citované ustanovení, neboť v té době Facebook ještě neexistoval, podstatné je však pouze to, že i vyvěšení předvolebního průzkumu prostřednictvím Facebooku je třeba pokládat za zveřejnění, přičemž může způsobit právě ty důsledky, jimž se zákonodárce snažil zabránit zakotvením omezeného ‚volebního ticha‘ v podobě zákazu zveřejňování předvolebních průzkumů v zákonem určené době,“ dodal.

Osobní odhady o tom, jak volby dopadnou, ale nevadí. Sankce platí pouze v případě, pokud bude nasdílen skutečný předvolební průzkum. Langášek zároveň připustil, že internet umožňuje obecně mnohem rychlejší reakce než tištěná média.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Předvolební průzkumy pravidelně zveřejňují sociologické agentury. Zda skutečně ovlivňují výsledky voleb a jak vůbec odpovědi sbírají, se dočteš v samostatném článku

Domů
Sdílet
Diskuse