Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. ledna 2023 10:16
Čas čtení 1:00

Japonský premiér varuje před populační krizí. Zemi podle něj sužuje klesající porodnost

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Japonský premiér varuje před populační krizí. Zemi podle něj sužuje klesající porodnost
Zdroj: TASR/AP

Japonsko je podle slov tamního premiéra „na pokraji neschopnosti udržet sociální funkce“.

„Při přemýšlení o udržitelnosti a inkluzivitě ekonomiky a společnosti našeho národa považujeme podporu výchovy dětí za naši nejdůležitější politiku,“ řekl podle stanice CNN v živém vysílání japonský premiér Fumio Kišida. Dodal, že otázku je potřeba vyřešit „teď, nebo nikdy“.

Vláda proto zdvojnásobila výdaje na programy související s porodností a výchovou dětí. V dubnu bude rovněž zřízena nová vládní agentura, která se zaměří přímo na tuto problematiku. Podobné snahy ovšem proběhly bez větších výsledků již v minulosti.

Sedm narozených dětí na tisíc obyvatel

Japonsko má aktuálně jednu z nejnižších měr porodnosti na světě. V roce 2023 činí 7,013 narozených dětí na tisíc obyvatel, což je o 1,35 % méně než v roce 2022. Země má zároveň jednu z nejvyšších měr dožití, ta letos činí 85,03 roku, což je o 0,14 % více než v roce 2022.

V Japonsku, které má 125 milionů obyvatel, se loni podle odhadů narodilo méně než 800 tisíc dětí. V 70. letech 20. století to přitom byly více než dva miliony. Společnost tak rychle stárne, ubývá pracovních sil a chybí dostatek mladých lidí, kteří by zaplnili mezery ve stagnující ekonomice. „Japonsko stojí na hraně toho, zda můžeme nadále fungovat jako společnost,“ varoval Kišida.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Na vině jsou podle odborníků mimo jiné vysoké životní náklady v zemi a nedostatečná podpora péče o děti ve městech. Právě páry žijící ve městech jsou totiž často daleko od širší rodiny, která by jim mohla pomoci například s hlídáním dětí. Stále více mladých Japonců a Japonek také odkládá sňatky a zakládání rodiny a roste mezi nimi frustrace z budoucnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse