Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lucie Kotvalová Anna Koucká Adam Smeták
28. ledna 2023 20:10
Čas čtení 5:51

„Tati, a Pavel vyhrál?“ Sledovali jsme vítězství Petra Pavla přímo ve volebním štábu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Tati, a Pavel vyhrál?“ Sledovali jsme vítězství Petra Pavla přímo ve volebním štábu
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

„Po deseti letech máme konečně prezidenta, za kterého se nestydíme,“ říkají voliči. Přinášíme ti reportáž z volebního štábu nového prezidenta Petra Pavla.

Česko si v sobotu zvolilo prezidenta. Po napínavých týdnech nekonečných kampaní a debat se novou hlavou státu stal Petr Pavel. Redakce Refresheru byla celý den v jeho štábu, odkud přinášíme reportáž.


Hned po příchodu do štábu situovaného v pražském Karlíně je ve vzduchu cítit očekávání.

Zatímco v prvním kole měl Petr Pavel volební štáb v coworkingovém prostoru Opero v Salvátorské ulici, na kolo druhé se přesunul do větších prostor: do Fora Karlín, které má kapacitu až pro tři tisíce návštěvníků. „Očekáváme, že tu dnes bude okolo tisíce lidí, z toho zhruba 350 budou novináři. Zbytek lidí budou podporovatelé pana generála a také významní sponzoři kampaně, se kterými jsme teď poslední měsíce spolupracovali,“ uvádí pro Refresher Pavlova mluvčí Eva Hromádková. 

Donuty a flanelky

Volební štáb se sice otevřel už okolo osmé hodiny ráno, většina novinářů a novinářek ale začíná přicházet až kolem poledne: od té doby se prostory velkého sálu ve spodním patře začínají pomalu plnit. Na návštěvníky a návštěvnice štábu čeká pohoštění ve formě chlebíčků (v nabídce je vajíčková či řepová pomazánka), toustů a sladkého pečiva (donuty s polevou či croissanty). V prvních hodinách, kdy ještě není žádný oficiální program, se proto novináři i novinářky koncentrují převážně v blízkosti bufetu. 


Podporovatelé Pavla začínají do Fora Karlín přicházet kolem jedné hodiny. Jejich identifikace není nikterak náročná –⁠ většina z nich má na sobě flanelové košile a kšiltovky s nápisem „generál“. 

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Zobrazit galerii
(6)

Oběd byl plánován na půl druhou, o 30 minut později měl dorazit prezidentský kandidát. Ten ovšem nakonec přijíždí o 15 minut dříve. Každý tedy nechává oběd obědem a i přes velmi nízké teploty se všichni začínají tlačit před budovou. O pár minut později Petr Pavel doráží na místo v doprovodu své manželky Evy a do Fora vstupují za nadšeného potlesku davu. „Pavel na Hrad,“ nese se éterem.


Ve štábu se navzdory nezaplněné kapacitě nedá v některých případech vyhnout tlačenicím. „Necítím se tu úplně dobře, jsem velký introvert a je to pro mě nekomfortní,“ říká Jindra, který do štábu přišel s dědečkem, jenž se zapojil do Pavlovy kampaně. 

Jindra.
Jindra. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Krátce po příjezdu Pavla se oficiálně zavřely volební místnosti a v průběhu sčítání hlasů je konečně chvilka na oběd. Všichni přítomní dostávají kupon se lvem, kterého Pavel používal jako symbol kampaně, a mohou si vybrat z několika variant. Servírují se kuřecí nugetky s bramborovým salátem, kuřecí kari s rýží, noky s pestem a ovčím sýrem pecorino a také zelná polévka. 

Vypadá to dobře, viď?

Stále se čeká na výsledky. Ty se průběžně objevují na velkém plátně. Co chvíli se sálem nese hlasitý potlesk a skandování. Už od samého počátku je jasné, že si Pavel ve volbách vede dobře.

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová


Na místo přichází Pavla podpořit i mnoho známých osobností. „Podporu panu generálovi jsem vyjádřil veřejně a těšil jsem se sem,“ uvádí pro Refresher herec Jiří Mádl. Ještě než je sečteno, tuší, že to pro jeho favorita dopadne dobře. 


„A i kdyby to dobře nedopadlo, je důležité se podívat do tváří lidem, kteří smýšlejí podobně a kteří se nějak zmobilizovali. I kdyby to prostě skončilo špatně, věřím, že bychom se takhle nadchnout zvládli zas pro něco jiného,“ dodává.

Jiří Mádl.
Jiří Mádl. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová


Podobně jako Mádl i další lidé ve štábu ještě před finálním součtem hlasů tuší, že má Pavel vítězství v kapse. „Myslím, že to určitě vyhraje, troufl bych si říct, že o dost, vsadil bych si na výsledek okolo 60 procent proti 40,“ uvádí pro Refresher Michal Horáček, který se o prezidentský post ucházel v minulých volbách. 


„Změna pro společnost ale bude úžasná, myslím, že se hodně uklidníme. Už nebudeme muset tápat, jestli se přikláníme k Číně nebo k Rusku, ale bude jasné, že jsme Západ a s tímhle prezidentem Západem budeme,“ dodává s nadějí v hlase. 


Okolo půl čtvrté se začínají objevovat predikce Pavlova vítězství. Pod hlavním pódiem se pomalu tlačí dav, ve kterém se mísí celebrity, novináři a novinářky i občané, kteří přišli Pavla podpořit. „Tati, a Pavel vyhrál?“ ptá se holčička v kostkované košili svého otce. „Vypadá to dobře, viď?“ odpovídá jí s evidentním nadšením v hlase.

Prezident!

O chvíli později vystupuje před dav Pavlova mluvčí Markéta Řeháková a dojatě sděluje, že se Petr Pavel stal novým prezidentem.

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová


Dojatá ovšem není jen ona. Dvě minuty před příchodem Petra Pavla na pódium šeptá starší žena své kamarádce: „Pak jdeme na panáka.“ Z jiné strany zase zaznívá: „Takhle jsem byla v kotli na Nightwish.“

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

Celá hala vítá Pavla s jásotem a dav křičí: „Prezident!“ Dojetí je poznat nejen na publiku, ale i na nové první dámě Evě Pavlové, která v ruce tiskne kapesníček. Jinak klidný Pavel, který běžně neprojevuje mnoho emocí, se čas od času usměje. 

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla. Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Zobrazit galerii
(4)


Na pódiu jej doprovází manželka Eva, která je vůbec první, komu nový prezident děkuje. „Myslím, že to byla asi ta nejtěžší věc, kterou Eva kdy v životě udělala,“ uvádí Pavel a s květinou v ruce svou ženu políbí. Vzduchem letí první špunt od šampaňského. Oslavy oficiálně začaly.


Na úvod projevu Pavel děkuje všem, kdo přišli k volbám. „Dali tím jasně najevo, že ctí demokracii a záleží jim na tom, jak tahle země bude vypadat,“ říká. „Vyhrály hodnoty jako pravda, slušnost, respekt a pokora,“ zdůrazňuje.


Češky a Češi si podle něj zaslouží stát, který nebude ovládat blbá nálada, ale pohoda. Svůj projev koncipuje jako jednotící, opakovaně vyzývá k tomu, aby společnost fungovala jako jedno společenství, a slibuje, že se bude v budoucnu snažit hledat společná řešení. Tvrdí, že je připraven naslouchat opozici, pokud bude přinášet konstruktivní argumenty, a nebude pouze negovat vládní návrhy. „Musíme se spolu naučit komunikovat,“ apeluje.


Na novinářský dotaz Ondřeje Kundry z Respektu uvádí, že hodlá udělat hloubkový audit prezidentské kanceláře a vyšetřit všechna podezření. Ubezpečuje, že si novým postem nenechá zamotat hlavu. „Budu stejně většinu času trávit spíš v podhradí než na Hradě,“ říká s úsměvem. 


Tiskovou konferenci sledují kromě novinářů i příznivci, kteří skandují, tleskají a společně s novým prezidentem a zpěvákem Ondřejem Rumlem zpívají státní hymnu.

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Zobrazit galerii
(2)

Petr Pavel kromě voličů a voliček děkuje i svému týmu, který je s ním na pódiu. 


Na úplný závěr projevu se na plátně za ním objevují fotografie z prezidentské kampaně, která jeho zvolením končí. Slideshow z průběhu kampaně doprovází skladba od kapely The Beatles With a Little Help From My Friends.

Nad Tatrou sa blýská

Před pátou hodinou neohlášeně přijíždí do volebního štábu Petra Pavla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Její příchod doprovází skandování křestního jména „Zuzana!“ Pavel ji vítá a skládá poklonu tomu, jakým způsobem reprezentuje svou zemi.

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová


Její přítomnost mezi fanoušky a fanynkami nově zvolené hlavy státu vyvolává euforii, která se projevuje v opakovaném přerušování jejího projevu. „Vážený pane prezidente, vážení přátelé,“ začíná, načež se z davu ozývá: „Hurá!“ „Ano, hurá,“ přitakává. Následně začíná hovořit o blízkosti českého a slovenského národa, načež ji přerušuje další výkřik z davu. „Máme tě rádi!“ zní sálem mužský hlas.


Čaputová v projevu vyjadřuje radost z toho, že v našem regionu bude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Vítězství Petra Pavla pojmenovává jako vítězství naděje. „Naděje, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí, ale je silou, která může vést k vítězství, a to dokonce i v politice,“ uvádí.


Obrací se ale i k voličům Babiše. Česku přeje, aby se nikdo necítil jako poražený a aby lidé výsledek brali jako nový začátek. Na závěr krátkého projevu gratuluje svému novému protějšku a dodává, že se těší na spolupráci.


Petr Pavel jí daruje puget a flanelovou košili. Slovenská prezidentka odchází z pódia za znění slovenské hymny, kterou lidé začínají spontánně zpívat. 


Krátce po Čaputové přijíždí premiér Petr Fiala, který má následně v zákulisí s Pavlem první oficiální jednání. Později na místo přijíždí i další kandidáti, kteří Pavla otevřeně podporovali. Postupně se tak na místě objevují Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer s rodinou. 

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla. Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Zobrazit galerii
(4)


I přesto, že je Pavel de facto ve volbách porazil, bylo na všech vidět, že se z jeho vítězství upřímně radují. „Petr Pavel nás bude dobře reprezentovat v zahraničí. Zná cizí jazyky a myslím, že tu práci bude dělat moc dobře,“ říká pro Refresher Marek Hilšer. 

S úplným klidem

Obrovské nadšení je cítit hlavně mezi podporovateli. Před volebním štábem stojí lidé všech věkových kategorií a navzdory nižším teplotám čekají na příležitost prohlédnout si osobně novou hlavu českého státu.


„Cítíme naději a úlevu, že to zase bude všechno lepší. Pan Pavel mě během celé kampaně nezklamal, naopak mě spíš několikrát mile překvapil, a volil jsem ho proto s úplným klidem,“ říkají jedni z Pavlových podporovatelů – Veronika a Tomáš. 

Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla.
Štáb vítěze prezidentské volby Petra Pavla. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová


„Konečně po deseti letech budeme mít prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět, jsme z toho neskutečně šťastní,“ říkají Michal s Františkem, kteří dorazili až z Německa. „Přijeli jsme sem 900 kilometrů, jen abychom mohli jít volit,“ dodávají.


Okolo páté hodiny už ve štábu začínají oslavy, novináři dopisují články a u baru postává řada lidí se skleničkou v ruce. Je cítit velká úleva, že náročné volební klání skončilo, a otevírá se prostor pro oslavy předtím, než se nový prezident začne připravovat na výkon své funkce.

Domů
Sdílet
Diskuse