Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
1. února 2023 21:47
Čas čtení 1:54

„Jednou se na ta témata dostane.“ Manželství pro všechny ani Istanbulskou úmluvu Pavel s ústavními činiteli neřešil

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Jednou se na ta témata dostane.“ Manželství pro všechny ani Istanbulskou úmluvu Pavel s ústavními činiteli neřešil
Zdroj: Senát parlamentu ČR

Ve středu večer se v Senátu uskutečnila tisková konference čtveřice nejvyšších ústavních činitelů, na které nechyběl ani Refresher. Zjišťoval, zda vláda a nový prezident našli shodu například v otázce manželství pro všechny.

Nově zvolený prezident Petr Pavel se ve středu večer setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Společně diskutovali o budoucí spolupráci, ale také o tom, že dostali šanci intenzivně pracovat pro tuto zemi.

Na některá důležitá témata se však nedostalo, jak zjistil Refresher. Například na otázku manželství pro všechny či ratifikaci Istanbulské úmluvy.

1. února 2023 12:53 Čas čtení 1:12 Ve Slovinsku vstoupilo v platnost manželství pro všechny. V Česku mají stále výsadu hetero páry Ve Slovinsku vstoupilo v platnost manželství pro všechny. V Česku mají stále výsadu hetero páry

Manželství pro všechny a ratifikace Istanbulské úmluvy nejsou na pořadu dne 

Jsou témata, na která má nově zvolený prezident Petr Pavel odlišný názor než některé strany vládní koalice. Jsou jimi například manželství pro všechny nebo ratifikace Istanbulské úmluvy, k níž mělo dojít na konci letošního ledna, ale nestalo se tak. Refresher proto zjišťoval, zda nejvyšší ústavní činitelé našli v těchto otázkách shodu.

„O tomto tématu jsme nehovořili. Vzhledem k tomu, že se takové setkání v tomto složení uskutečnilo poprvé, tak jsme neměli příležitost probrat veškeré iniciativy. Jsou to věci, které se časem na pořad určitě dostanou, ale jak tady už zaznělo, jednalo se opravdu o nejklíčovější témata na následující dny a o nastavení naší spolupráce. Věřte, že jednou se dostane i na toto téma,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Je to důležité pro veřejnou diskusi, pro chápání věcí, ale v kontextu politického vnímání není manželství pro všechny otázkou, která by rozdělovala vládní koalice a strany. Teď třeba budu mluvit za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Je to otázka etická, hodnotová, ve které dáváme našim poslancům a členům volnost hlasování a volnost rozhodnout se podle vlastních hodnot a svědomí. Není to něco, co by nás rozdělovalo, ale je to věc, k níž probíhá diskuse i uvnitř naší strany, tak jako v celé společnosti. Každý poslanec má možnost hlasovat a rozhodovat se podle svého svědomí, hodnot a víry,“ doplnil premiér Petr Fiala (ODS).

Petr Pavel se k otázkám nevyjádřil.

Heslo večera: Návrat k normálu

V úvodu tiskové konference se ale nově zvolený prezident Petr Pavel ke slovu dostal. Poděkoval občanům a uvedl, že takové setkání čtveřice nejvyšších ústavních činitelů se bude konat přibližně jednou za čtvrt roku. Pokud to situace bude vyžadovat, i častěji. Čtveřice je prý připravena koordinovat své aktivity týkající se vnitřní i zahraniční politiky. 

31. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

Během své pasáže pak několikrát zdůraznil, že se jedná o „návrat k normálu“. „Není to něco výjimečného, ale něco naprosto standardního. Není to tím, že zastupujeme jednu vládní koalici, ale zastupujeme snahu normálně komunikovat a koordinovat kroky všech vládních institucí,“ dodal.

V podobném duchu pak hovořili také Petr Fiala a Markéta Pekarová Adamová. „Bavili jsme se na schůzce například o tom, jakým způsobem budeme koordinovat naše aktivity v zahraniční politice,“ komentoval úspěšnou schůzku Petr Fiala (ODS). Vládu, Senát a Sněmovnu se prý sladit již podařilo a doufá, že takovou shodu bude mít i s Petrem Pavlem. „Velmi se těším na to, že takovouto shodu budeme mít i s prezidentem,“ uzavřel premiér.

Domů
Sdílet
Diskuse