Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová TASR
2. února 2023 14:46
Čas čtení 0:44

Trans osoby mohou ve Finsku změnit pohlaví bez sterilizace, stačí prohlášení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trans osoby mohou ve Finsku změnit pohlaví bez sterilizace, stačí prohlášení
Zdroj: Wikimedia Commons

Finský parlament zrušil zákon vyžadující neplodnost trans osob ke změně pohlaví. Lidem nad osmnáct let k tomu bude stačit vlastní prohlášení.

Finský parlament schválil změny zákona, které výrazně ulehčí lidem změnu jejich zákonem uznaného pohlaví. Změny zákona ruší podmínku, že trans osoby musí mít od lékaře potvrzení o neplodnosti a sterilizaci. Píše o tom TASR, která převzala informaci od agentury AP.

Finský parlament skládající se ze 200 členů hlasoval o změně poměrem 113 ku 69 hlasům. Tento zákon umožní trans lidem starším osmnácti let změnit pohlaví na základě vlastního prohlášení bez potvrzení o reprodukční schopnosti.

„Krok finské vlády a parlamentu je historickým momentem a významným krokem v narovnání lidských práv pro tamní trans lidi. Takový krok zároveň přináší naději trans lidem i v České republice, že by se i oni mohli brzy dočkat života bez zbytečných úředních a lékařských bariér,“ uvedla pro REFRESHER Lenka Králová, mluvčí spolku Trans*parent.

6. dubna 2022 11:30 Čas čtení 14:30 Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor)

Dle slov Králové patří Česká republika mezi poslední země Evropské unie, která stále požaduje ke změně kastraci. „Je tím dlouhodobě porušováno rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Vláda by se měla vydat směrem na Západ a vyslyšet návrhy na legislativní změny, které ochrání LGBT+ lidi v Česku,“ dodala.

V článku jsme původně nepřesně označili trans lidi, za chybu se omlouváme.

Domů
Sdílet
Diskuse