Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. února 2023 17:34
Čas čtení 1:43

Youtuberku v Iráku zabil její vlastní otec. „Vražda ze cti“ vyvolala pobouření

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Youtuberku v Iráku zabil její vlastní otec. „Vražda ze cti“ vyvolala pobouření
Zdroj: Flickr/Bryan Jones/volně k užití

„Ženy v naší společnosti jsou rukojmími zaostalých zvyklostí. Chybí nám odstrašující právní prostředky a vládní opatření, která v současné době neodpovídají rozsahu zločinů domácího násilí,“ uvedla irácká politička Ala Talabani.

Irákem otřásá smrt Tiby al-Ali. Dvaadvacetiletou populární youtuberku zabil 31. prosince její vlastní otec v jižní provincii Diwaniya. V pátek to na Twitteru uvedl mluvčí tamního ministerstva vnitra Saad Maan. Informoval o tom i deník The Guardian.

Ženy jako rukojmí zastaralých zvyklostí

Maan nejprve vysvětlil, že se policie pokoušela zprostředkovat setkání mezi al-Ali a její rodinou. Dívka se totiž rozhodla, že bude žít v Turecku, a do Iráku přijela na návštěvu za příbuznými, „aby se tento rodinný spor definitivně vyřešil“. Dívčin otec totiž nesouhlasil s tím, aby jeho dcera žila sama v Turecku.

Dívka se podle mluvčího ministerstva vnitra s rodinou nejprve setkala v sídle odboru vztahů a informací ministerstva vnitra. Druhý den ale policisté obdrželi zprávu o jejím úmrtí, a to rukou otce. Vrah to uvedl na policejní stanici, kam se přišel přiznat. Další podrobnosti o povaze sporu mluvčí neuvedl.

Zesnulá al-Ali si na YouTube získala mnoho fanoušků. Na kanále zveřejňovala videa ze svého každodenního života. Podle informací médií se spor mezi ní a rodinou táhl několik let. „V roce 2017 odcestovala s rodinou do Turecka, ale odmítla se s nimi vrátit domů, zůstala v zemi a od té doby tam žila,“citoval deník The Guardian policejní zdroj, který hovořil s agenturou AFP.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Aktivistka za lidská práva Hanaa Edwar agentuře řekla, že podle hlasových nahrávek al-Ali opustila svou rodinu, protože ji sexuálně napadl její bratr. Média upozornila, že pravost nahrávek se zatím nepodařilo ověřit.

Její smrt vyvolala mezi obyvateli Iráku na sociálních sítích rozruch. V reakci na vraždu dívky vyzvali k nedělním protestům v Bagdádu. „Ženy v naší společnosti jsou rukojmími zaostalých zvyklostí. Chybí nám odstrašující právní prostředky a vládní opatření, která v současné době neodpovídají rozsahu zločinů domácího násilí,“napsala na Twitter politička Ala Talabani.

Vraždu odsoudila také lidskoprávní organizace Amnesty International. Uvedla, že irácký trestní zákoník stále přistupuje shovívavě k takzvaným zločinům ze cti, zahrnujícím násilné činy, jako je napadení, a dokonce vražda. „Dokud irácké úřady nepřijmou důkladné právní předpisy na ochranu žen a dívek, budeme nevyhnutelně svědky hrůzných vražd,“ dodala zástupkyně ředitele organizace pro Blízký východ a severní Afriku Aya Majzoub.

Takzvaná „vražda ze cti“ označuje záměrné usmrcení člena určité sociální skupiny, nejčastěji rodiny, případně kasty či kmene, který svým jednáním poškodil podle názoru ostatních čest této skupiny. Na Blízkém východě zaznamenávají statistiky vysokou míru těchto vražd. Nedostačující zákony v blízkovýchodních oblastech včetně Iráku stanovují za takto motivované činy často nízké tresty. 

Domů
Sdílet
Diskuse