Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik TASR
5. února 2023 8:45
Čas čtení 0:48

VIDEO: USA nad oceánem sestřelily čínský špionážní balón. Čína vyhrožuje, že bude reagovat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: USA nad oceánem sestřelily čínský špionážní balón. Čína vyhrožuje, že bude reagovat
Zdroj: TASR/AP

Podle Číny šlo o civilní zařízení používané pro výzkum, pohybovalo se však nad citlivými vojenskými objekty USA.

Spojené státy sestřelily v sobotu čínský špionážní balón nad Atlantským oceánem, který několik dní létal nad USA. Washington podle stanoviska Pentagonu reagoval na „nepřijatelné porušení“ suverenity USA ze strany Číny. Informují o tom TASR a The Guardian.

Podle dvou představitelů USA byl balón sestřelen stíhacím letadlem amerických vzdušných sil. Podle Pentagonu se velký čínský sledovací balón pohyboval nad částmi severozápadu USA, kde se nacházejí citlivé vojenské objekty a strategické rakety v podzemních silách.

Kvůli obavám, že padající části by mohly zranit lidi nebo poškodit majetek, se počkalo, až se bude balón nacházet nad oceánem. Americký prezident Joe Biden pogratuloval armádě USA k „úspěšnému“ sestřelení balónu. „Úspěšně ho sestřelili. A chci pochválit naše piloty, kteří to udělali,“ řekl Biden novinářům ve státě Maryland.

Ze sestřelení však Čína není nadšená, v neděli odsoudila rozhodnutí Pentagonu a obvinila Spojené státy z „jasně přehnané reakce a vážného porušování mezinárodních praktik“.

19. dubna 2024 15:00 Čas čtení 7:14 Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

„Čína vyjadřuje silnou nespokojenost a protest proti použití síly ze strany Spojených států s cílem útoku na civilní vzducholoď bez posádky,“ uvedlo v prohlášení čínské ministerstvo zahraničních věcí. Jak dodalo, Peking si „vyhrazuje právo na provedení dalších nezbytných reakcí“.

Čínský resort diplomacie deklaroval, že šlo o civilní zařízení používané pro výzkum, zejména pro meteorologické účely.

čínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USAčínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USAčínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USAčínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USA
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse