Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
5. února 2023 17:19
Čas čtení 1:24

Rychetský: Je to absurdní. Zeman nemůže jmenovat nikoho do funkce, která je obsazená

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rychetský: Je to absurdní. Zeman nemůže jmenovat nikoho do funkce, která je obsazená
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

Dosluhující předseda Ústavního soudu to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce.

Podle předsedy Ústavního soudu (ÚS) Pavla Rychetského by nový prezident Petr Pavel měl, respektive musel ignorovat krok svého předchůdce v případě, že by Zeman jmenoval nového předsedu Ústavního soudu (ÚS) v době, kdy je tato funkce stále obsazená. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) to uvedl dosluhující šéf ÚS Pavel Rychetský.

Jmenovat někoho do obsazené funkce je absurdní, míní Rychetský

„Nemohu přes média radit nově zvolenému prezidentovi, jak se má chovat, ale mohu vás ubezpečit, že je dostatek odborníků na ústavní právo, kteří si s tím vědí rady a kteří, pokud se na ně obrátí, mu dají jednoznačný a jasný návod, jak s tím naložit,“řekl v OVM Rychetský, který coby předseda ÚS končí letos v srpnu. Zemanův mandát vyprší v březnu.

„Kompetence prezidenta není vymezena pouze věcně, ale i časově. Je nepochybné, že nemohu nikoho jmenovat do funkce, která je obsazená, to je absurdní. Bude to kompetence až nově zvoleného prezidenta Pavla,“ dodal Rychetský. 

„Kdyby dosluhující prezident někoho z existujících soudců jmenoval na obsazenou funkci, vznikl by problém, který by mohl způsobit jisté problémy uvnitř fungování Ústavního soudu,“ poznamenal Rychetský a dodal, že nevěří tomu, že by taková situace reálně nastala.

Ohledně právní analýzy Zeman lhal, zjistit Respekt

Miloš Zeman ale takovou možnost nevyloučil. „Položil jsem otázku třem vedoucím představitelům české justice, zda prezident republiky má právo jmenovat předsedu Ústavního soudu k termínu, který přesahuje termín ukončení prezidentského volebního období. Odpověď ve třech případech ze tří byla ano,“ citovala ČTK slova dosluhujícího prezidenta pro stanici CNN Prima News v prosinci loňského roku. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Zeman si také měl nechat udělat právní analýzu a na základě té se rozhodnout. Tuto právní analýzu se na základě zákona o svobodném přístupu k informacím pokoušel získat týdeník Respekt. Hrad prostřednictvím vedoucího odboru legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky Václava Pelikána sdělil Respektu, že žádný takový dokument neexistuje, a žádost proto odmítl. „Oficiální odpověď Hradu Respektu ukazuje, že prezident lhal a žádnou takovou analýzu k dispozici nemá,“ uvedli Ondřej Kundra a Andrea Procházková.

Domů
Sdílet
Diskuse