Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
7. února 2023 v 13:40
Čas čtení 1:23

Jurečka přiblížil důchodovou reformu. Věk 68 let není ještě finální, limit bude podle profese a vzdělání

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Jurečka přiblížil důchodovou reformu. Věk 68 let není ještě finální, limit bude podle profese a vzdělání
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

„Pro ty, kteří se narodili před rokem 1973, se určitě nic měnit nebude,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí v nedávném rozhovoru pro deník Právo.

Vládní koalice v minulém týdnu jednala o změnách v důchodovém systému. Jedním z návrhů je také zvýšení věku odchodu do důchodu. Základní parametry penzijní reformy plánuje zveřejnit už příští měsíc.

Podle tuzemských médií návrh počítá s tím, že by se důchodový věk změnil z původních 65 let na 68 let, a to v letech 2034 až 2070. „V budoucnu se zvýšení věku pro odchod do důchodu nevyhneme. Důchodový deficit začne narůstat po roce 2033,“ citoval například deník E15 slova Mariana Jurečky (za KDU-ČSL), ministra práce a sociálních věcí. Po letech 2032 až 2033 totiž začne narůstat důchodový deficit, a to v důsledku demografického vývoje. 

Jurečka nicméně v úterním rozhovoru pro deník Právo uvedl, že věk 68 let zatím není finální variantou. Podle něj by se odchod do důchodu měl odvozovat od náročnosti profese a toho, kdy člověk vstoupil na pracovní trh. „Jestliže někdo začal pracovat v 18 letech a vykonával náročnou profesi, půjde do důchodu dříve,“ řekl Právu. Dodal, že pro ty, kteří se narodili před rokem 1973, se určitě nic měnit nebude.

Nejen v Česku

Téma vrací na stůl další politici vládní pětikoalice, například šéfka Sněmovny Markéta Adamová Pekarová (TOP 09). Krok podmiňuje širší reformou penzí. „Pro nás v TOP 09 je naprosto klíčové, abychom měli důchodovou reformu,“ uvedla v pořadu Partie na CNN Prima News. Pokud by se koalice skutečně shodla na limitu 68 let, týkal by se až mladších ročníků. „Můžu uklidnit všechny, kteří jsou starší 45 let, že jich se to týkat nebude,“ uvedla Pekarová.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

V současnosti je nejčastějším věkem odchodu do důchodu v EU věk 65 let. Jak připomněl ekonom Lukáš Kovanda, řada zemí už se rozhodla tuto hranici posunout nejpozději do roku 2033, nejčastěji na 67 let. S takovouto hranicí nyní počítají například země jako Německo, Nizozemsko, Belgie, Španělsko, ale také třeba Bulharsko. Dánsko dokonce danou hranici plánuje posunout až na 68 let. 

Posun věku odchodu do důchodu plánuje také Francie, a to z původních 62 na 64 let. V zemi proto v uplynulém měsíci došlo několikrát ke stávkám, které zastavily vlaky, uzavřely školy a narušena byla i práce v ropném průmyslu.

Domů
Sdílet
Diskuse