Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
19. ledna 2023 13:30
Čas čtení 1:38

Francouzi protestují kvůli posunutí věku odchodu do důchodu. Stávka narušuje dopravu a výuku ve školách

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francouzi protestují kvůli posunutí věku odchodu do důchodu. Stávka narušuje dopravu a výuku ve školách
Zdroj: TASR/AP

Ve Francii se ve čtvrtek zastavily vlaky, uzavřely školy a narušena byla i práce v ropném průmyslu. Důvodem je stávka proti důchodové reformě.

Z iniciativy odborů se ve čtvrtek ve Francii koná stávka. Tamní lidé protestují proti vládnímu návrhu na zvýšení zákonného věku odchodu do důchodu, a to ze 62 na 64 let. Opatření se má týkat sektoru dopravy a školství. Protest tak narušuje zejména veřejnou dopravu, mnohé školy ten den zrušily vyučování. Informovala o tom agentura TASR.

Stávka komplikuje chod veřejné a železniční dopravy, dochází k jejím výpadkům. Ovlivnila také sektor školství –⁠ mnohé školy různých typů ve čtvrtek zrušily vyučování. Zapojení do protestu avizovalo i 70 procent učitelů základních škol. 

Stávka ve 200 městech s účastí přes milion lidí

Protestovalo se také ve státním energetickém podniku EDF. Stávkující uvedli, že snížili výrobu elektrické energie o 7000 megawattů. Podle jejich slov jde o objem energie dostatečný k napájení dvou míst velikosti Paříže. Odborová federace CGT pro tento sektor zároveň ujistila, že snížení výroby elektřiny nebude mít na běžné lidi žádný vliv.

7. října 2023 11:00 Čas čtení 3:47 Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan

Odboroví předáci očekávají, že stávka proběhne ve více než 200 městech po celé Francii a že se jí zúčastní přes milion lidí. Ministr vnitra Gérald Darmanin ve čtvrtek uvedl, že v pohotovosti bude 10 000 policistů, z toho více než třetina v hlavním městě. Obavy vyvolává zejména možná účast radikálů, kteří by stávky mohli podle slov Dermanina přerušit násilným chováním.

Změnu v důchodovém systému představila vláda prezidenta Emmanuela Macrona minulý týden. Odchod do důchodu by se pro většinu lidí posunul ze 62 na 64 let. Odboráři stávkou upozorňují na to, že by se tím zvýšil i počet odpracovaných let, kterým se podmiňuje získání plného důchodu. Podle slov odborářů chtějí zajistit ochranu především těm, kteří začali pracovat v mladém věku nebo vykonávali fyzicky náročné práce.

 
Premiérka Élisabeth Born dříve uvedla, že vláda bude hledat způsob, jak zajistit větší spravedlnost pro budoucí důchodce. „Čtyři z deseti Francouzů, ti nejzranitelnější, ti s nejnižšími příjmy, ti, kteří mají fyzicky náročné zaměstnání, budou moci odejít do důchodu před dovršením 64 let,“ ujišťovala v parlamentu.

Agentura TASR připomíná, že současný důchodový věk ve Francii je jedním z nejnižších v Evropské unii. Odchod do důchodu se dříve posunul v roce 2010, tehdy šlo o věk 62 let. Tehdy proti plánu stávkovalo více než milion lidí. Zákon ale tehdejší prezident Nicolas Sarkozy nakonec schválil.

Domů
Sdílet
Diskuse