Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
10. února 2023 7:57
Čas čtení 1:24

Do volby prezidenta se snažilo zasahovat Rusko, naznačuje vnitro

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do volby prezidenta se snažilo zasahovat Rusko, naznačuje vnitro
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Ministerstvo vnitra vydalo souhrn poznatků k českým prezidentským volbám 2023.

Centrum proti hybridním hrozbám Ministerstva vnitra vydalo souhrn poznatků k českým prezidentským volbám 2023, ve kterém analyzovalo útoky na legitimitu voleb, útoky vůči kandidátům*kandidátkám a podporu kandidátů*kandidátek. Z analýzy vyplývá, že před prvním kolem prezidentské volby se nejvíce útočilo na Danuši Nerudovou a před druhým na nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Naopak útoky na neúspěšného kandidáta Andreje Babiše (ANO) vymizely.

10. února 2023 7:20 Čas čtení 0:47 Pražští policisté zastřelili muže, který je ohrožoval sekerou Pražští policisté zastřelili muže, který je ohrožoval sekerou

Monitoring dezinformací a manipulativních narativů probíhal na kvazi-mediálních webech a otevřených účtech na digitálních platformách. Data pak byla sesbírána v období od listopadu 2022 do vyhlášení výsledků druhého kola prezidentské volby v lednu 2023. Centrum proti hybridním hrozbám se zaměřilo především na útoky na legitimitu voleb, útoky na kandidáty*kandidátky a podporu kandidátů*kandidátek. 

Co se útoků na legitimitu voleb týče, výraznou rovinou se stala manipulativní kritika registrace kandidátů*kandidátek, které se údajně mělo dopouštět Ministerstvo vnitra. Kolovaly dezinformace, že resort záměrně vyřadil nepohodlné kandidáty*kandidátky, například Pavla Zítka nebo Janu Peterkovou. Druhým útokem pak bylo tvrzení, že je volbami manipulováno z vnějšku médii, průzkumy, soudy i nadnárodními tajnými organizacemi. Ani toto tvrzení není pravdivé. 

Útoky vůči Pavlovi a Nerudové

Před prvním kolem prezidentské volby bylo primárně útočeno na Danuši Nerudovou a před kolem druhým na nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. „Útoky proti Babišovi pak v průběhu monitorovaného období vymizely, zatímco proti Pavlovi se po prvním kole vzedmula plošná a masivní vlna online útoků napříč celým kvazi-mediálním ekosystémem,“ píše se v souhrnu. 

Útoky na Petra Pavla vrcholily před druhým kolem prezidentské volby, když se internetem začalo šířit sestříhané video kandidáta, ve kterém zdánlivě prohlašuje, že Česko musí vstoupit do války s Ruskem. Pavel přitom nikdy nic takového neřekl. Video se do veřejného prostoru dostalo z telegramového účtu neČT24, tedy z účtu ruského propagandistického média Sputnik.

Podpora kandidátů

Třetím významným tématem byla podle Ministerstva vnitra podpora kandidátů. „Z počátku se jednalo prakticky výlučně o podporu vyjadřovanou Jaroslavu Baštovi. Bašta dostal podporu i od dezinformátora Ladislava Vrabela, kterému poskytl i rozhovor. V období před prvním kolem pak začala být kvazi-mediálním ekosystémem vyjadřována podpora i Babišovi, přičemž po vyhlášení výsledků prvního kola začal kvazi-mediální ekosystém hromadně podporovat, byť s výhradami, Babiše proti Pavlovi, přičemž Babiš byl označován za ‚menší zlo‘,“ uvádí souhrn.

Domů
Sdílet
Diskuse