Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Florián Meričko
12. února 2023 14:22
Čas čtení 0:42

Na dům Anny Frank někdo promítal konspirační video popírající holocaust

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na dům Anny Frank někdo promítal konspirační video popírající holocaust
Zdroj: Wikimedia/CC0/volně k užití

Nizozemská policie momentálně pátrá po možném pachateli.

Na dům Anny Frank v Amsterdamu někdo promítal konspirační video, které popírá holocaust. Stalo se to ve čtvrtek 9. února a šlo o záznam, který sdílí účet na sociální síti Telegram s názvem Laser Nazi Bunker, informuje portál Het Parool a JNS.

Projekce na nizozemském muzeu zněla následovně: „Anna Frank je vynálezkyní kuličkového pera.“ Autor videa tím odkazoval na volné listy papíru ve slavném deníku židovské dívky, čímž se snažil zpochybnit jeho autenticitu. Kuličková pera se totiž začala výrazněji používat až po druhé světové válce.

Otec Anny tvrdil, že volné strany papíru nechal v deníku jeden z výzkumníků během studia textů. Ke stejnému závěru dospěli i jiní odborníci, podle kterých takový nález nesnižoval autentičnost původního textu.

Extremisty názory soudních znalců nezajímají

Pravicoví extremisté a popírači holocaustu považují takové vysvětlení od soudních vyšetřovatelů za nedostatečné. Teorie kuličkového pera je podle nich jasným důkazem, že je slavný deník Anny Frank falešný.

Starostka Amsterdamu Femke Halsem v rozhovoru pro ANP označila celý incident za „čistý antisemitismus“ a „útok na dědictví Anny Frank“.

Nizozemská policie momentálně pátrá po možném pachateli.

Domů
Sdílet
Diskuse