Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
13. února 2023 9:16
Čas čtení 1:10

ČT: Třicátníci mají jít do důchodu až v 68 letech, vyplývá z vládního návrhu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČT: Třicátníci mají jít do důchodu až v 68 letech, vyplývá z vládního návrhu
Zdroj: Stockvault/volně k užití

Z dokumentu Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že by se věk odchodu do důchodu měl posunout na 66 let pro ty, kterým je dnes padesát a více. Lidé, kterým je 34 let a méně, by do penze šli až v 68 letech.

Dnešní padesátníci by mohli jít do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci mají mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně by měli jít do penze v 68 letech. Nyní je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let. Jak uvádí ČTK, Česká televize tyto informace získala z materiálu Ministerstva práce a sociálních věcí dohodnutého na koaliční radě minulý týden.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky ale vládní koalice ještě změnu neschválila a jedná se jen o jeden z návrhů ekonomů. Na svém Twitteru v neděli večer uvedl, že informace, které dnes zveřejnila ČT, jsou nesprávně prezentovány.

Z dokumentu a výpočtu ČT vyplývá, že pokud by byl důchodový věk zvýšen o dva roky do roku 2060, Česká republika by na tom ušetřila 73 miliard korun, což je asi jedno procento HDP. 

V roce 2030 se má věk pro odchod do důchodu zastavit na 65 letech. Změny se podle ČT nedotknou těch, kterým je nyní 57 a více. „Po roce 2030 začnou do penze chodit ty populačně silné ročníky. Myslím si, abychom udrželi slušné důchody, tak o tom musíme debatovat,“ řekl ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zatímco opoziční SPD návrh nepodporuje, hnutí ANO je o něm připraveno jednat.

26. července 2023 19:16 Čas čtení 1:58 Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice

Ve zmíněném materiálu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje, aby i po roce 2030 důchodový věk postupně rostl, a to s každým ročníkem o necelé dva měsíce. Jurečka nechtěl dokument navržený koaliční radě minulý týden komentovat. Zároveň dodal, že z náročných profesí by se odcházelo dříve bez sankcí. To by se týkalo asi půl milionu lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse