Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
13. února 2023 9:52
Čas čtení 0:45

Ceny potravin rekordně rostou. Kdy bude v Česku levněji?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ceny potravin rekordně rostou. Kdy bude v Česku levněji?
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Ceny potravin v únoru pravděpodobně stále porostou, ale už ne tak razantně jako během ledna, kdy se meziměsíčně zvýšily v průměru o čtyři procenta. Větší pokles přijde až na jaře.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že by v nadcházejících měsících mělo dojít k ustálení cen potravin, které několik měsíců výrazně rostou. Podle zástupce Agrární komory Jana Doležala budou ceny potravin v únoru stále vysoké.

„Větší pokles (cen potravin, pozn. redakce) přijde na jaře. Objeví se minimálně jarní zelenina z domácí produkce, to je věc, která každý rok snižuje cenu potravin, s jarem půjdou ceny níž,“ poznamenal k situaci Prouza. 

potraviny, supermarket
Zdroj: Unsplash/Viki Mohamad/volně k užití

Spotřebitelé mohou ovlivnit ceny, když budou tlačit na řetězce

Jindřich Fialka z ministerstva zemědělství, jenž se debaty také zúčastnil, tvrdí, že za zvyšování cen mohou hlavně obchodní řetězce, které mají i na základních potravinách, jako jsou brambory, velkou přirážku. To ale podle něj může výrazně ovlivnit zákazník, když bude tlačit na snižování cen drahých produktů. 

Podle Eurostatu ceny potravin v Česku v prosinci meziročně vzrostly o 27,2 procenta, na Slovensku to bylo o 29 procent a v Maďarsku o 49,6 procenta. Naopak ve Francii potraviny zdražily jen o 13,1 procenta a v Německu o 20,5 procenta. Ceny potravin jsou tak v tuzemsku často stejně drahé nebo i dražší než v západní Evropě. 

Domů
Sdílet
Diskuse