Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
13. února 2023 13:34
Čas čtení 0:47

Většina Japonců podporuje stejnopohlavní manželství, ukázal nový průzkum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Většina Japonců podporuje stejnopohlavní manželství, ukázal nový průzkum
Zdroj: Getty Images/Takashi Aoyama

Z nového průzkumu agentury Kjódó vyplývá, že 64 % Japonců by si přálo uzákonit stejnopohlavní manželství. Průzkum reaguje na sílící kritiku společnosti vůči členům konzervativní vlády a jejich postojům k LGBTQ+ lidem.

Deník N v pondělí zveřejnil výsledky průzkumu agentury Kjódó, ze kterého vyplývá, že 64 % Japonců podporuje uzákonění stejnopohlavních manželství. Průzkum vznikl v souvislosti se sílící kritikou konzervativní vlády a postojů některých jejích členů vůči LGBTQ lidem.

Začalo to nevhodnými slovy premiérova tajemníka

Roznětkou se stala aféra kolem extajemníka premiéra Fumia Kišidy. Elitní byrokrat a teď už bývalý výkonný tajemník premiéra Masajoši Arai byl propuštěn poté, co se na veřejnosti objevily záznamy jeho rozhovorů s novináři. V nich prohlásil třeba to, že by stejnopohlavní pár nechtěl mít za sousedy a že se na LGBTQ lidi „nechce ani podívat“. 

V průzkumu, který probíhal po telefonu, 88,4 % lidí souhlasilo s tím, že výroky bývalého premiérova tajemníka byly nevhodné. 

6. února 2023 6:00 Čas čtení 3:25 Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě

Japonsko je jedinou zemí skupiny nejvyspělejších ekonomik G7, která neuznává manželské svazky osob stejného pohlaví ani registrovaná partnerství. Arai také řekl, že pokud by stejnopohlavní svazky byly v Japonsku zavedeny, „změnilo by to charakter společnosti“ a že „nějací lidé by (kvůli tomu) zemi opustili“.

Ale není to jen Arai, který se vyjadřuje podobně. Mnoho členů konzervativní vládní Liberálnědemokratické strany se staví proti schválení stejnopohlavních sňatků, protože by podle nich ohrozily tradiční rodinné hodnoty. Současné japonské vládě důvěřuje podle webu Kyodo News necelých 34 % lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse