Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
13. února 2023 18:40
Čas čtení 1:43

Stát by mohl podle Fialy vypínat dezinformační weby, které jsou pod vlivem cizích mocností

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stát by mohl podle Fialy vypínat dezinformační weby, které jsou pod vlivem cizích mocností
Zdroj: Úřad vlády ČR

„Dezinformace jsou dnes citlivé téma. O dezinformacích a boji s dezinformacemi koluje řada dezinformací,“ uvedl Fiala během debaty se studenty.

Stát by mohl mít v budoucnu k dispozici zákonný nástroj, kterým by byl schopen dočasnými opatřeními bojovat proti dezinformacím, například vypnutím webů, které jsou prokazatelně pod vlivem cizích mocností. Vypnutí webů by se mělo používat jen v případě ohrožení státu. V diskusi se studenty na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava to v pondělí řekl premiér Petr Fiala (ODS). Příslušný návrh podle něj teprve vzniká, neshodla se na něm ještě ani vláda. 

Žádný cenzurní úřad nevznikne, uvedl vládní zmocněnec pro média a dezinformace

Podle Fialy by toto rozhodnutí mohl v praxi vždy zrušit soud. „Dezinformace jsou dnes citlivé téma. O dezinformacích a boji s dezinformacemi koluje řada dezinformací. Žádný boj s nimi ale nesmí vést k omezení svobody slova. Ani v omezování práva vyjadřovat názory. Třeba i hloupé či založené na lži. Každý občan České republiky musí mít právo říkat, co chce,“uvedl na dotaz jednoho ze studentů Fiala.

Problém podle něj ale spočívá v tom, jak má suverénní stát reagovat, když proti němu cizí velmoc svými finančními prostředky vede určitý dezinformační boj. „Pokud pracuje uvnitř naší země, na to je možné reagovat třeba tím, že se takto vypnou dezinformační weby,“ uvedl. K tomuto nástroji by se ale podle něj mělo sáhnout jen v případě ohrožení státu a měl by být přezkoumaný soudem ve lhůtě sedmi dnů. Mohlo by se tak stát, že by soud státu takové opatření zrušil.

Fialův kabinet na konci loňského roku schválil vytvoření funkce poradce pro národní bezpečnost, od ledna jím je Tomáš Pojar. Poradce působící při Úřadu vlády má být nadresortním koordinátorem pro záležitosti hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných bezpečnostních problematik. Má zajišťovat mimo jiné spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a jejich efektivní postup. Podle premiéra podobná funkce v Česku dlouhodobě chyběla.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Okamžité vypnutí webů, které vláda označí za dezinformační, má být obsahem Akčního plánu pro čelení dezinformacím, který si vláda nechala vypracovat a který teď čeká na schválení. Tento dokument je ale neveřejný. Případné vypínání webů je jedním z nejdiskutovanějších bodů plánu. 

„V té podobě, v jaké to Ministerstvo vnitra připravuje, se to týká opravdu jenom situace zásadního ohrožení národní bezpečnosti. Všechny ty představy, že tady bude nějaký úřad, který bude vypínat weby, jsou úplný nesmysl,“řekl serveru Seznam Zprávy vládní zmocněnec pro média a dezinformace Michal Klíma. Tento úkol prý resort vnitra dostal už za Andreje Babiše.

Zákon by podle Klímy soužil k tomu, aby v případě ohrožení národní bezpečnosti – např. vypovězení války – mohl za dané situace někdo posoudit, co je v tom informačním prostoru za dezinformace, a v tu chvíli reagovat. „Ale aby tady někdo dopředu kategorizoval weby, to nikdo dělat nebude,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse