Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
2. března 2023 13:13
Čas čtení 1:17

Zlínskou univerzitu čeká soutěž ve vývoji počítačových her. Studenti je mají vytvořit za pouhých 48 hodin

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zlínskou univerzitu čeká soutěž ve vývoji počítačových her. Studenti je mají vytvořit za pouhých 48 hodin
Zdroj: Alexander Schwarz/Red Bull Content Pool

Na zlínské univerzitě Tomáše Bati se odehraje soutěž Game Jam, účastníci mají za úkol během víkendu vytvořit počítačovou hru.

Na univerzitě Tomáše Bati (UTB) se tento víkend odehraje první ročník soutěže Game Jam. Zúčastní se jí 40 studentů, jejichž úkolem bude za tři dny vytvořit hratelnou počítačovou hru. 

28. února 2023 10:00 Čas čtení 14:45 TikTok zaujal videi o zálesáctví a rybaření. Mí hejtři byli hlavně důchodci, mladí mě podporují, říká Matěj Houška z Teamu 2010 TikTok zaujal videi o zálesáctví a rybaření. Mí hejtři byli hlavně důchodci, mladí mě podporují, říká Matěj Houška z Teamu 2010

„Game Jam je hackathon na poli vývoje počítačových her, jehož koncept vznikl již před více než 20 lety. Prakticky každý víkend se někde ve světě koná akce tohoto typu, doposud se však vyhýbala Zlínu. Před dvěma lety byl na fakultě multimediálních komunikací akreditován obor game design a odtud byl už jen krůček k realizaci Game Jamu i zde,“ uvedla pro ČTK mluvčí univerzity Petra Svěráková. 

Vytvořit počítačovou hru běžně trvá i několik let

Naprogramovat videohru je velmi časově náročné, běžně to trvá několik měsíců nebo let. Proto je pokus vytvořit smysluplnou a funkční hru během tak krátké doby opravdovou výzvou. „Pro úspěšnou realizaci je také potřeba několika různých specializací, které se dají zjednodušeně rozdělit na kreativní a technickou část. A zde se nabízí propojit studenty fakult, které se běžně nepotkají, a to fakulty multimediálních komunikací a fakulty aplikované informatiky,“ popisuje Svěráková. Aby byla hra opravdu propracovaná, je potřeba ovládat mnoho různých dovedností, jako je například animace, grafika, základy zvukové tvorby, scenáristika a podobně, řekl v rozhovoru pro Refresher vedoucí katedry herního designu na FAMU Andrej Sýkora.

7. prosince 2022 14:00 Čas čtení 3:17 I v Česku můžeš studovat herní design. Na speciální obor na FAMU se ale dostane jen 7 lidí ročně I v Česku můžeš studovat herní design. Na speciální obor na FAMU se ale dostane jen 7 lidí ročně

Studenti se tak rozdělí do multioborových týmů a budou mít 48 hodin na vývoj počítačové hry na zadané téma, které se dozvědí na začátku akce. K dispozici budou mít občerstvení, počítá se s tím, že někteří účastníci v prostorách školy i přespí. 

Porota ocení díla v několika kategoriích, včetně technického zpracování, výtvarné koncepce a nápadu. V porotě budou pedagogové zlínské univerzity i zástupci herního průmyslu. „Game Jam je vynikající příležitost pro studenty ukázat své schopnosti v oblasti herního designu. Koncept této soutěže má velký ohlas po celém světě, kde se pravidelně koná již několik let. Díky multioborovému propojení mohou vzniknout stabilní vývojářské týmy, kterým tato soutěž může pomoci nastartovat kariéru v herním průmyslu,“ uvedl vedoucí ateliéru Game Design Pavel Novák.

12. srpna 2022 19:23 Čas čtení 0:54 Zahraj si hry studentů prvního ročníku herního designu na FAMU Zahraj si hry studentů prvního ročníku herního designu na FAMU
Domů
Sdílet
Diskuse