Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2023 10:00
Čas čtení 14:45
Vojtěch Vanda

TikTok zaujal videi o zálesáctví a rybaření. Mí hejtři byli hlavně důchodci, mladí mě podporují, říká Matěj Houška z Teamu 2010

TikTok zaujal videi o zálesáctví a rybaření. Mí hejtři byli hlavně důchodci, mladí mě podporují, říká Matěj Houška z Teamu 2010
Zdroj: se svolením Teamu 2010
REFRESHER TIKTOK TIPY NA TIKTOKOVÉ ÚČTY
Uložit Uložené

Vidíš ho na TikToku, jak si užívá přírodu na houbách, chodí rybařit nebo rozdělává oheň pouze dřívky. Matěj Houška z Teamu 2010 je skoro patnáctiletým českým fenoménem, který správně využil vlnu oblíbenosti survival videí, přestože to ani neměl v plánu.

Těžko mu tipneš 14 let. A je pravdou, že za chvíli mu bude 15. Od října se svým rodinným „týmem“ s názvem Team 2010 obohacuje český TikTok artikulovanými videi o rybaření, zajímavostmi z přírody a věčně pozitivní náladou. Mluvíme o Matěji Houškovi, mladíkovi ze západu Čech, jenž svým zápalem do rybaření a zálesáctví uchvacuje internet.

@team2010_official Rozdělání ohně pouze pomocí toho, co najdete v lese 🔥🌲. Právě v dnešní nepředvídatelné době se vám může tato dovednost skvěle hodit 👌, protože nikdo nevíme, čemu třeba budeme muset v budoucnu čelit 😉👍. PS: Do 90 sekund už se toho opravdu víc nevejde, ale pokud chcete, natočíme pro vás zase další videa s ohněm, kde si představíme něco nového 🎥😊. #zalesactvi #team2010 #fishing #fire #water #forest #stream #amazing #bowdrill #bushcraft #important #behappy #survival #love #lifestyle #czechboy #me #adventure #nature #priroda #outdoor #travel #cool #winter #knife #beautiful #like #ceskapriroda #czech #czechrepublic ♬ původní zvuk - Team 2010

Do svých 15 let se dokázal s pomocí své rodiny nejen proslavit na internetu, ale také napsat knihu, psát do prestižních časopisů, potkat se se slavnými lidmi, vystupovat na přednáškách a to všechno s dikcí moderátora v televizi. Proto nám přišlo zvláštní, že ještě nemá svůj vlastní dokument. Proč? A proč například nechce studovat nic ve spojení s rybářstvím či lesem? Na to nám odpověděl níže.

Doporučeno
Muzikant a tiktoker Casey Lowry: Baví mě reagovat na hloupé řeči na TikToku. Svou hudbou chci rozdávat hlavně radost (Rozhovor) Muzikant a tiktoker Casey Lowry: Baví mě reagovat na hloupé řeči na TikToku. Svou hudbou chci rozdávat hlavně radost (Rozhovor) 27. ledna 2023 6:00

Existuje něco lepšího než trávení času v přírodě?

Pro mě osobně je to to nejcennější, čeho si vážím, a je to věc, která mě v životě naplňuje. Ale samozřejmě je to o tom, že si každý musí najít něco, co ho baví. A když se někomu, podobně jako mně, podaří, že bude mít takovou lásku jak k přírodě, tak i rybaření, tak si myslím, že je to to nejlepší, co ho může v životě potkat.

Jak to, že sis k ní vytvořil již v mládí tak pevný vztah?

Já jsem ze západních Čech, kousek od Plzně, a studuji na osmiletém gymnáziu ve Stříbře, takže mám štěstí, že okolo máme spoustu lesů, krásnou přírodu, a jistě mi to pomohlo v tom, abych si svůj koníček mohl naplno užívat.

Mám to štěstí, že už od nepaměti máme rybaření a celkově lásku k přírodě v rodině. Děda, taťka i brácha to mají podobně, takže jsem se od nich mohl učit. Do přírody mě vozili v kočárku. U vody jsem se začal motat od tří let a matně si pamatuji, že když mi byly tak čtyři roky, tak mě taťka s bráchou vzali poprvé na ryby na přehradu. Tehdy mě rybaření chytlo naplno, položil jsem se do toho, začal se učit, zdokonalovat a troufnu si říct, že se z toho po dvanácti letech stala taková moje životní cesta.

Matěj Houška
Zdroj: se svolením Teamu 2010


Co tě na rybaření tak uchvátilo? 

Jde především o to, že jsem lovec a neskutečně mě baví samotný lov. Orientovat se v přírodě, najít, přelstít a ulovit rybu na nějakém obtížném revíru a potom ji, pokud to lze, zase vypustit zpátky do přírody je prostě něco, co mne nikdy neomrzí. Hlavně je to všechno dobrodružství. Pobyt v přírodě není jak sledování virtuálního světa doma u počítače. Pokud jste v přírodě, tak o ty zážitky prostě nemáte nouzi.


Myslíš, že bys zvládl i jiný lov? Pastmi, střelbou?

Jestli bych to zvládl, je jedna věc, a druhá, jestli by mě to bavilo. Oba mí strejdové jsou myslivci, takže mi o tom něco pověděli a nějak mě to netáhne. Mám rád, když můžu jít v klidu do lesa, „upéct si buřtíka“, vyřezat si lžičku a pak jít na ty ryby. Myslivost spíše ne.


Je pravda, že to „lovení“ spojujete s mírumilovnou myšlenkou chycené zvíře pustit, což by v tomto případě asi nešlo.

Přesně tak. Je důležité, že provozuji styl lovu chyť a pusť. Vše, co chytím, pošlu zpátky do přírody, ale osobně nemám nic proti rybářům, kteří si nějakou rybu vezmou i domů k snědku. Naopak problém vidím v tom, že si někteří „rybáři“ odnesou od vody za rok stovky kilogramů ryb včetně těch trofejních, které by se rozhodně měly vracet vodě.


Velký problém je také to, že se ani v dnešní době spousta rybářů neumí k rybám náležitě chovat. Znamená to, že je kvůli fotografiím uchovávají dlouhou dobu v sítích a nešetrně s nimi manipulují na břehu. Pokud chtějí rybu pustit zpátky do přírody, tak se to musí udělat takovým způsobem, aby se ryba netrápila a později neuhynula. 

Určitá část rybářské veřejnosti, konkrétně šlo o lidi předdůchodového a důchodového věku, mi začala strašně závidět a začala si na mě vymýšlet lži, pomlouvat mě, zesměšňovat a jakýmkoliv způsobem se mě snažila ponížit.


Vím, že na YouTube vytváříte videa o rybaření a zálesáctví jako Team 2010, což je, dle vašeho webu, rodinná záležitost. Vzhledem k tomu, že byl ale vytvořen v roce 2010, počítám, že ti bylo teprve něco přes rok. Takže asi nejsi zakládajícím členem…Určitě ne, ten založili taťka s bráchou po mnohaletém chytání. Já jsem se u nich motal už od svých tří let, ale oficiálně mě do něj vzali v den, kdy jsem si udělal rybářské zkoušky. Takže v osmi letech v roce 2016. 


Perličkou bylo to, že jsem svým příchodem vše změnil. Kluci se původně věnovali výhradně moderní kaprařině, ale nyní, díky mé všestrannosti, děláme nejen více rybářských disciplín, ale i zálesáctví. Hlavně jde teda o to, že to děláme rodinně, což nás nejvíc baví, ale také ten formát tvorby, který děláme, není možné dělat jednotlivě.

Doporučeno
Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? 22. února 2024 12:00

Je pravda, že kolem toho dneska lítá spousta lidí a zabere to spoustu času. Dnes nám ale pomáhají i kamarádi, známí a samozřejmě i naši finanční partneři, za jejichž podporu jsem moc vděčný.


Přesto vlastně v prvním videu na YouTube vystupuješ ty. Kolik ti tehdy přesně bylo? 

Začal jsem natáčet, když mi bylo jedenáct let. A k tomu musím říct, že se váže docela i zajímavá věc, na kterou se mě lidé ptají.


Pověz.Jde o hejtry. O téma, které je s veřejným projevem spojené a prostě to k tomu patří, ale já jsem moc rád, že dnes toho mám naprosté minimum a naopak mě podporují statisíce lidí. Každopádně právě v těch jedenácti letech jsem zažil to nejhorší období. Bylo to v době, kdy jsem vydal svůj první Zapomenutý revír, o čemž se začalo hodně psát, vznikaly články a rozhovory, a já říkám, že to byl můj největší zlom.

Určitá část rybářské veřejnosti, konkrétně šlo o lidi předdůchodového a důchodového věku, mi začala strašně závidět a začala si na mě vymýšlet lži, pomlouvat mě, zesměšňovat a jakýmkoliv způsobem se mě snažila ponížit. Tehdy to pro mě bylo velmi složité období, a dokonce jsem i uvažoval, že s natáčením skončím a že mi to za to nestojí.

 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 131830 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse