Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
3. března 2023 18:14
Čas čtení 1:03

Poplatky za urgentní příjem jsou ve hře. Lidé zdravotní systém zneužívají, míní Válek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poplatky za urgentní příjem jsou ve hře. Lidé zdravotní systém zneužívají, míní Válek
Zdroj: Úřad vlády ČR

Pacient či pacientka podle návrhu ministerstva zaplatí za to, že nejde k praktikovi, ale přímo do zdravotnického zařízení.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zvažuje zavedení regulačních poplatků za urgentní příjem v nemocnicích. Rád by tak zamezil zneužívání záchranné služby a zároveň ušetřil peníze ve státním rozpočtu. 

„Jde o věc, o které uvažuje NERV (Národní ekonomická rada vlády, pozn. red.), konkrétně doktor Pavel Hroboň. Já chci slyšet, jak to mají vymyšlené. Regulační poplatek není principiálně špatná věc, protože dochází ke zneužívání urgentních příjmů,“ řekl Válek v pátečním rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Poplatek by podle něj mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Upozornil však, že by se zvýšení poplatků nemělo týkat těch pacientů, které přiveze rychlá nebo vrtulník. „Neakceptovatelné je, aby lékař na příjmu rozhodoval o tom, kdo by měl a kdo neměl platit poplatek. Musela by být předem jasná definice, zda z toho budou osvobozeni lidé, kteří přijedou sanitkou,“ doplnil. 

Jde jenom o diskuzi, brání se nyní Válek

V páteční tiskové zprávě resortu zdravotnictví ale dodal, že změny zatím nejsou na stole. „Mé vyjádření v rozhovoru pro Mladou frontu DNES bylo pouze komentářem k probíhající odborné diskuzi na toto téma. Jakékoli potenciální změny v této oblasti dovolím pouze v momentě, kdy bude jasné, že by zvýšily dostupnost lékařské péče,“ zdůraznil ministr. Cílem změn je podle něj zkrátit čekací doby pacientů a zvýšit dostupnost akutní zdravotní péče.

27. března 2024 8:00 Čas čtení 5:45 PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů?

Regulační poplatky byly původně zavedeny v lednu 2008. Češi a Češky tehdy za položku na receptu zaplatili 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Jednotlivé poplatky se pak časem měnily a zanikaly. Aktuálně je v Česku zaveden jen poplatek 90 korun na pohotovosti.

Domů
Sdílet
Diskuse