Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
4. března 2023 v 10:34
Čas čtení 0:42

Sněmovna hlasuje o valorizaci důchodů, Babiš v pátek večer odmítal opustit řečnický pult

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna hlasuje o valorizaci důchodů, Babiš v pátek večer odmítal opustit řečnický pult
Zdroj: Poslanecká sněmovna České republiky

V pátek večer Babiš odmítal opustit řečniště. Reagoval tím na rozhodnutí Sněmovny omezit dobu pro řečníky s příležitostným právem vystoupit. Jednání se kvůli tomu přerušilo. Od sobotních osmi hodin ráno pokračuje, poslanci hlasují o valorizaci důchodů.

Sněmovna po noční pauze v sobotu ráno obnovila jednání, aby rozhodla o vládním návrhu na omezení červnové valorizace důchodů a jeho případných poslaneckých úpravách. Opozice v úvodním hlasování neprosadila zamítnutí předlohy, pro bylo 67 ze 154 zákonodárců. Poslanci nyní rozhodují o jednotlivých úpravách novely, informuje ČTK.

Po půlnoci musela Sněmovna zrušit rozhodnutí omezit dobu pro řečníky s přednostním právem vystoupit. Předcházelo tomu chování předsedy ANO Andreje Babiše, který se rozhodl nerespektovat omezení řečnické doby a odmítal opustit řečniště. Opoziční poslanci ho podpořili a řečniště obklopili, aby Babiš nemohl být případně vyveden z jednacího sálu. Jednání Sněmovny kvůli tomu muselo být do půlnoci přerušeno. 

Opozice návrh odmítá, případné prosazení chce obrátit na Ústavní soud

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. Opačný případ by jinak neúměrně zatížil státní pokladnu. Opozice vládní návrh odmítá. V případě prosazení předlohy se chce obrátit na Ústavní soud.

Domů
Sdílet
Diskuse