Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
4. března 2023 16:26
Čas čtení 0:36

Sněmovna schválila omezení růstu důchodů, předcházely tomu dlouhé obstrukce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna schválila omezení růstu důchodů, předcházely tomu dlouhé obstrukce
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Sněmovna v sobotu schválila omezení růstu důchodů. Předcházely tomu dlouhé obstrukce opozice. Průměrný měsíční důchod tak vzroste o 760 Kč místo původních 1770 Kč.

Sněmovna v sobotu schválila po dlouhých opozičních obstrukcích omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Průměrný měsíční důchod vzroste podle vládní novely o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu, v němž mají vládní strany většinu. Mohla by se dostat na středeční schůzi horní komory. Nastupující prezident Petr Pavel, jenž dostane novelu k podpisu, by měl oznámit stanovisko v pátek, informuje ČTK.

Ve Sněmovně podpořilo snížení červnového růstu důchodů všech 98 přítomných poslanců vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti hlasovalo všech 71 přítomných poslanců opozičních ANO a SPD. Schůze Sněmovny k penzijní novele skončila zhruba po 97,5 hodiny od zahájení.

Opozice se chce obrátit na Ústavní soud

Omezení zvýšení penzí při červnové valorizaci je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí. Stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice se pravděpodobně obrátí na Ústavní soud. Vládní činitelé jakékoli rozpory s ústavním pořádkem odmítají.

Zpět
Sdílet
Diskuse