Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. března 2023 16:29
Čas čtení 1:06

Písmo na prezidentském slibu budí rozpaky. Jak se líbí tobě?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Písmo na prezidentském slibu budí rozpaky. Jak se líbí tobě?
Zdroj: Twitter/Markéta Pekarová Adamová

Písmo na slavnostním archu vytvořila Petra Dočekalová.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) sdílela v úterý na Twitteru podobu setu pro prezidentský slib Petra Pavla. Ten se skládá z desek a slavnostního archu. Pozornost veřejnosti zaujalo zejména zvolené písmo na archu.  

Je to státní akt, ne dětská párty, píší kritici 

„Autorem desek je Karel Matějka, písmo na slavnostním archu vytvořila Petra Dočekalová. Jsem moc ráda, že jsme takto mohli podpořit mladé umělce,“uvedla Pekarová Adamová na Twitteru. Přestože lidé kvitují, že dostali možnost mladí umělci, reakce na písmo pod příspěvkem šéfky dolní komory parlamentu jsou zatím spíše negativní. 

„Prosím, předělejte. Jiný font a ne nakřivo. Je to státní akt, ne dětská párty,“ stojí v jedné z reakcí. Jiná uživatelka Twitteru zase autorce písma vyčítá, že rozdělila spojení „Česká republika“. „Vždyť je to jako úvodní stránka nějakého jídelního lístku z nějakého laciného hotelu,“ píše další.

Anketa:
Líbí se ti grafické zpracování prezidentského slibu?
Ano, přijde mi originální a zajímavé.
Vůbec, k tomuto typu události se vůbec nehodí.
Ano, přijde mi originální a zajímavé.
20 %
91 Hlasů
Vůbec, k tomuto typu události se vůbec nehodí.
80 %
356 Hlasů

Petra Dočekalová se o svém návrhu, který měla na starost, rozepsala na svém Instagramu: „Napsala jsem asi 150 verzí, než jsme konečně vybrali tu správnou. Tu pak stačilo napsat jen jednou. Kaligrafické písmo vychází ze svižného nakloněného rukopisu, kompozice zdůrazňuje první větu psanou modrou barvou symbolizující naději.“

Inaugurace Petra Pavla proběhne ve čtvrtek 9. března. Ve dvanáct hodin nejprve společně s manželkou Evou Pavlovou poobědvá s Milošem a Ivanou Zemanovými, následně složí prezidentský slib a pozdraví občany z balkonu Pražského hradu. O přesném časovém plánu jsme tě informovali tady.

Domů
Sdílet
Diskuse