Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
7. března 2023 18:28
Čas čtení 1:09

Zeman omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zeman omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře (Aktualizováno)
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie – stavební a báňská (ESB).

Aktualizováno 18:47 – Dosluhující prezident Miloš Zeman udělil milost jedné právnické osobě. „Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti, a tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala,“uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie – stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. 

Firma o milost nežádala, rozsudek soudu ale považovala za nespravedlivý 

Trest byl podle Ovčáčka firmě uložen za „zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“. O jakou firmu jde, mluvčí nejprve neuvedl. Později se ukázalo, že se milost týká firmy Energie – stavební a báňská (ESB). ČTK to sdělil mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Ve veřejném prostoru se nejprve spekulovalo o tom, že Zeman udělil milost firmě Metrostav, která podle informací serveru Seznam Zprávy podala na Hrad žádost o milost kvůli odsouzení v kauze týkající se úplatků za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun.

Zeman nedávno udělil milost například i Janě Nečasové (dříve Nagyové), ženě expremiéra Petra Nečase. V kauze vojenského zpravodajství jí odpustil zbytek zkušební doby podmíněného trestu odnětí svobody, který jí byl uložen za dva trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby.

O udělení milosti firmě ESB Zeman informoval den před skončením svého mandátu. Ani tato milost, stejně jako některé další, neodpovídá podmínkám, které si po nástupu do prezidentské funkce sám nastavil: tedy že milosti bude udělovat jen striktně omezenému okruhu humanitárních případů – pachatel nesměl mít na svědomí závažný trestný čin, musel mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Domů
Sdílet
Diskuse