Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
9. března 2023 21:16
Čas čtení 2:52

„Konečně se zas národu vrací důstojnost,“ zní z nádvoří Hradu. Přinášíme prezidentskou inauguraci obrazem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Konečně se zas národu vrací důstojnost,“ zní z nádvoří Hradu. Přinášíme prezidentskou inauguraci obrazem
Zdroj: David Marcin

Petr Pavel složil prezidentský slib a oficiálně tak po deseti letech vystřídal na Hradě Miloše Zemana. Redakce Refresheru se ceremoniálu zúčastnila a přináší ti fotoreportáž přímo z místa.

Ve čtvrtek 9. března bylo na Pražském hradě rušno. Už od ranních hodin zde vrcholily přípravy na prezidentskou inauguraci Petra Pavla, která oficiálně začala ve dvě hodiny odpoledne.


I přes nepříznivé počasí postávají na nádvoří desítky lidí před obrazovkou, kde se vysílá živý přenos České televize. „V roce 1990 jsem tu, přesně na tomhle místě, byl na inauguraci Václava Havla. Budu tady čekat, i kdybych měl být mokrej jak myš,“ říká jeden z přihlížejících pro Refresher. Nadšení v neustávajícím dešti sdílí i další. Někteří přihlížející přijeli i z druhého konce republiky.


Před druhou hodinou se politici, političky a pozvaní hosté a hostky začínají scházet ve Vladislavském sále. Kromě poslanců, poslankyň a senátorů a senátorek na místo postupně přichází i řada slavných osobností, které Pavlovi vyjadřovaly podporu v průběhu celé kampaně, a tak lze v sále zahlédnout třeba herce Jana Komínka, Petra Čtvrtníčka, Martina Dejdara či Zdeňka Svěráka.


Když se ozvou první tóny z dechových nástrojů, na které hraje hradní kapela oděná do červených uniforem, postupně nastupuje předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).


V závěsu za nimi nastupují i bývalí prezidenti. Jako první přichází Miloš Zeman v doprovodu své ženy Ivany, kteří s manželi Pavlovými společně poobědvali ve Zlaté jídelně. Dále přichází Václav Klaus s manželkou Livií a žena zesnulého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová.


Petr Pavel přichází s první dámou Evou ve 14:10 a sálem se nese hlasitý potlesk. Oficiálně začíná schůze Sněmovny a Senátu, v rámci níž Pavel podepíše a pronese prezidentský slib. Stává se tak oficiálně českým prezidentem a na jeho počest zaznívá státní hymna. 

Rozdělená společnost

Pavel pak pronáší proslov, ve kterém děkuje svým příznivcům. V proslovu mluvil o rozdělení české společnosti, svém plánu a vymezil se i proti populismu. „Budu pokračovat v návštěvách regionů, abych zjistil, jaké problémy vás trápí nejvíc. S vládou i parlamentem budu hledat řešení. Chci, aby se na Hrad vrátila srozumitelná, transparentní a pravidelná komunikace,“ slíbil.


Závěrečné slovo si pak vzala šéfka Sněmovny Pekarová Adamová a novému prezidentovi popřála zdraví, moudrost a sílu. Za zvuků fanfár pak ceremonie ve Vladislavském sále končí a prezident se pomalu přesouvá na balkon nad III. nádvořím, které se mezitím stihlo zaplnit. 

Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.
Zobrazit galerii
(17)

Dav ho vítá s nadšením a potleskem, na nádvoří vlaje hned několik vlajek a transparentů, oslavujících novou hlavu státu. „Vpravo hleď a hrdě zavel: Ať žije Petr Pavel,“ stojí na jednom z nich. 


Prezidentský pár na balkoně stál společně se sborem. Nejprve zazněla opět hymna, následoval další prezidentův proslov. Odkryl také prezidentskou standartu, která byla restaurována, jelikož ji během mandátu Miloše Zemana skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky. 

Očekává se změna

„To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena. Byla restaurována a teď se na Hrad vrací jako symbol hodnot. Musíme hlídat, aby se nám ty hodnoty neztratily jako standarta. Věřím, že to společně zvládneme,“ řekl Pavel davu. Hudební doprovod poté zazpívá píseň Časy se mění


Radost z toho, že se časy opravdu mění, je vidět i na mnoha přihlížejících. „Bylo to pro mě velmi důležité, nesmírně silné. Po deseti smutných a těžkých letech se vrací důstojnost národu a na toto posvátné místo,“ říká se slzami paní Dana, která na Hrad přišla z pražských Dejvic. 


Atmosféra mezi přihlížejícími je uvolněná a radostná. „Bylo to krásné, vždycky jsem dojatá, když hraje státní hymna,“ říká Martina, která na akci přišla se svými dvěma dětmi, kterým prý chtěla udělat hezký zážitek a také je podpořit v tom, aby se zajímaly o své okolí a vyrostli z nich lidé, kteří budou zastávat demokratické názory.


Mnozí od nové hlavy státu očekávají změnu. „Během vlády Miloše Zemana jsme přicházeli o demokracii. Věřím, že se to teď změní a k těm hodnotám se zase budeme vracet. Ale je to, jak říká náš nový pan prezident, společná práce nás všech,“ říká pro Refresher pan Jiří z Rokycan, který si v podpaží nese transparent, na kterém stojí: „Zeman, konečně končící hrůza.“

Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.Inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla.
Zobrazit galerii
(15)

Po proslovu Pavel zamířil do Španělského sálu, kde se setkal i se svými čestnými hosty. Návštěvníků v sále jsou zhruba tři tisíce. Položil také květiny k soše T. G. Masaryka a nad Hradem je vypáleno 21 dělových salv. 


Celý program končí v šest večer ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta, kde probíhá ekumenická modlitba za vlast a prezidenta, následuje pak Te Deum od Antonína Dvořáka zahrané Českou filharmonií. 

Domů
Sdílet
Diskuse