Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
11. března 2023 15:06
Čas čtení 1:00

„Česko proti bídě.“ Tisíce lidí v Praze demonstrovaly proti vládě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Na pražské Václavské náměstí na protivládní demonstraci Česko proti bídě dorazily tisíce lidí. Akci svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO).

Tisíce lidí dorazily na pražské Václavské náměstí na protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Podle zpravodaje ČTK je náměstí hustě zaplněno po Opletalovu ulici. Mnoho z účastníků demonstrace drží české vlajky, někteří mají transparenty žádající demisi kabinetu. 

Organizátoři na svých stránkách zveřejnili seznam požadavků, které chtějí po vládě. Ty se týkají například svobody slova, bezpečnosti nebo zahraniční politiky.

demonstrace
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Na demonstraci kromě právníka Jindřicha Rajchla, který stranu PRO vede, vystoupili například senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za nezávislé) nebo právník Ondřej Dostál. Demonstrace začala ve 14:00, na náměstí z reproduktorů krátce předtím zněla Má vlast Bedřicha Smetany.

Strana PRO vedená Rajchlem vznikla loni. Rajchl, který v minulosti působil v hnutí Trikolora, již dříve uvedl, že za chudnutí Česka může hlavně sebedestruktivní energetická politika Evropské unie, kterou bezmyšlenkovitě prosazuje česká vláda.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Strana dříve adresovala dopis vládě, v němž ji mimo jiné vyzvala, aby zamezila provozovatelům sociálních sítí v omezování svobody slova nebo aby zavedla zákonnou povinnost médií poskytovat objektivní a vyvážené informace. Kabinet by měl podle představ PRO získat pod stoprocentní kontrolu firmu ČEZ, ve které nyní drží zhruba 70 procent akcií, stát by měl také opustit systém obchodování s emisními povolenkami.

PRO také chce, aby vláda jasně usilovala o mírové řešení války na Ukrajině včetně možného uspořádání mírové konference v Česku. Kabinet by podle PRO měl také ukončit dodávky vojenského materiálu Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse