Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. března 2023 9:22
Čas čtení 1:03

„Největší protest v historii země.“ V Izraeli demonstrují stovky tisíc lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Největší protest v historii země.“ V Izraeli demonstrují stovky tisíc lidí
Zdroj: TASR/AP

Do ulic izraelských měst se vydaly stovky tisíc lidí, aby vyjádřily svůj nesouhlas s připravovanou justiční reformou konzervativní vlády Benjamina Netanjahua, která by mohla ohrozit demokratické směřování země.

Organizátoři izraelských protestů tvrdí, že do ulic vyrazilo až půl milionu lidí po celé zemi. Izraelský deník Haaretz o demonstracích napsal, že jsou „největší v historii země“. Jak informuje BBC, rekordní počty demonstrantů jsou i ve městech, jako je Haifa, v Tel Avivu vyšlo do ulic okolo 200 tisíc lidí.

Lidé protestují proti připravované reformě soudnictví, která by podle analytiků podkopala demokratické směřování země. Netanjahu tvrdí, že reformy mají zabránit soudům překračovat své pravomoci a že pro ně hlasovala izraelská veřejnost v posledních volbách. Vláda se navíc protesty snaží zdiskreditovat tím, že říká, že jsou vyvolané opozicí. Ke stažení reforem vyzval i prezident Jicchak Herzoga.

11. března 2023 19:17 Čas čtení 0:54 Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea

Netanjahu a jeho vláda ničí demokracii, zní od protestantů

Cílem reforem je poskytnout vládě rozhodující vliv na výběr soudců a omezit možnost nejvyššího soudu rozhodovat proti exekutivě nebo rušit legislativu. Nesouhlas s návrhem vyjádřila kromě prezidenta opozice, řada expertů i mnoho vojáků izraelské armády v záloze. Jednoho z protestantů citovalo BBC: „Není to justiční reforma. Je to revoluce, která z Izraele udělá diktaturu, a já chci, aby Izrael zůstal demokratický, kvůli mým dětem,“ říká Tamir Guytsabry.

Organizátoři demonstrací před dnešními manifestacemi avizovali, že pokud vláda nezastaví proces schvalování reformy, protesty v příštích dnech ještě zintenzivní. Mnoha lidem vadily kroky této konzervativní vlády již před představením reformy. V prohlášení organizátorů stálo například: „Nesouhlasíme ani s tím, aby zločinci sloužili jako ministři,“ které odkazuje na trestní stíhání premiéra Netanjahua.

Domů
Sdílet
Diskuse