Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
11. března 2023 19:17
Čas čtení 0:54

Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea
Zdroj: Policie ČR

Po skončení sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí žádala část protestujících sundání ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea. Ty, kteří neuposlechli výzvy, police zadržela.

Na protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO), se dnes odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Demonstrace začala ve 14:00 a trvala tři hodiny. Několik stovek demonstrantů se po oficiálním skončení akce přesunulo před budovu Národního muzea v horní části Václavského náměstí, na jejíž fasádě je vyvěšena ukrajinská vlajka, a požadovali její sundání.

11. března 2023 15:06 Čas čtení 1:00 „Česko proti bídě.“ Tisíce lidí v Praze demonstrovaly proti vládě „Česko proti bídě.“ Tisíce lidí v Praze demonstrovaly proti vládě

Policie je vyzvala k odchodu, na místě byli i těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Došlo i k několika strkanicím. Do muzea se pokusilo dostat několik desítek lidí. Několik osob bylo zadrženo, dva policisté byli zraněni.

„Situace se po ukončení shromáždění vyhrotila před Národním muzeem, kde jsme opakovaně vyzývali demonstranty, aby upustili od svého záměru násilně vtrhnout do muzea. Na místě jsme omezili 18 osob pro neuposlechnutí výzvy. Dva kolegové byli při zákroku zraněni,“ uvedla policie na Twitteru.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil násilné projevy v závěru demonstrace za nepřípustné. Očekává, že organizátoři se od těchto projevů násilí distancují. „Vyvolává to totiž dojem, že celá tzv. demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní,“ sdělil Rakušan ČTK.

Domů
Sdílet
Diskuse