Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. března 2023 16:55
Čas čtení 1:09

Lumbeho vila jako bydliště prezidenta? Nyní působí depresivně, paní Zemanová měla asi jiný vkus, uvedl Pavel

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lumbeho vila jako bydliště prezidenta? Nyní působí depresivně, paní Zemanová měla asi jiný vkus, uvedl Pavel
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Bydlení v apartmá přímo na Pražském hradě Pavel vyloučil.

Nově zvolený prezident Petr Pavel během návštěvy Slovenska uvedl, že přes týden by jako místo bydliště využíval Lumbeho vilu. Ta je rezidencí hlavy státu od roku 2003. V posledních letech ji využívala hlavně manželka Miloše Zemana Ivana. 

13. března 2023 21:07 Čas čtení 0:32 Zuzana Čaputová oznámí, zda bude opět kandidovat na post prezidentky. Uvedla to v diskuzi s Petrem Pavlem Zuzana Čaputová oznámí, zda bude opět kandidovat na post prezidentky. Uvedla to v diskuzi s Petrem Pavlem

Pavel ocenil chlapskou zašívárnu, jeho žena skleníky. Vila ale podle nich potřebuje osvětlit

Lumbeho vilu nedaleko Jeleního příkopu si byl nový český prezident společně s manželkou Evou prohlédnout už minulý týden v pátek. „Evě se nejvíc líbilo ve sklenících, kde se kromě krásných květin, ovoce a zeleniny personál stará i o zdomácnělé kočky. U mě zabodovala půda, kde si dovedu představit ideální ‚man cave‘ neboli chlapskou zašívárnu,“uvedl Pavel. 

Zatímco o víkendech by manželé rádi jezdili domů do Černoučku, Lumbeho vila zatím vede jako bydlení na pracovní týden. S drobnými výhradami. „Bohužel asi měla paní Zemanová, která tam žila před námi, trochu jiný vkus, takže to prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu osvětlili. A pokud se nám to podaří, tak tam budeme rádi přes týden bydlet,“citoval Pavla web iDNES.

Přestože ještě nejde o finální rozhodnutí, ze všech pohledů by to podle Pavla bylo optimální. „Je to krásné prostředí, je to v blízkosti Hradu, takže dostupnost do práce je velice rychlá. A zároveň to splňuje všechna kritéria z hlediska bezpečnosti,“ uvedl. Bydlení přímo v prostorách Pražského hradu už dříve odmítl.

Vila získala označení podle pražského politika a lékaře Karla Wilhelma Lumbeho, který ji získal v roce 1852. V roce 1925 zakoupila dům Správa Pražského hradu a využívala ho pro ubytování zaměstnanců nebo jako skladiště. Na začátku devadesátých let se začaly připravovat návrhy na rekonstrukci již zchátralého objektu. Úpravami prošel dům i přilehlá zahrada. V roce 2002 se vila stala rezidencí prezidenta Václava Klause a později také jeho nástupce, Miloše Zemana.

Domů
Sdílet
Diskuse