Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
17. března 2023 8:09
Čas čtení 0:46

Francouzi se opět vydali do ulic. Tamní vláda chce prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francouzi se opět vydali do ulic. Tamní vláda chce prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu
Zdroj: TASR/AP

Macronova vláda oznámila, že pro schválení sporné důchodové reformy využije článek 49 ústavy, podle kterého zákon nemusí projít hlasováním dolní komory parlamentu. Toto rozhodnutí vyvolalo odpor opozice i občanů, kteří se vydali protestovat.

Francouzská vláda se rozhodla přitvrdit a protlačit kontroverzní důchodovou reformu, aniž by ji odhlasoval parlament. Ve čtvrtek večer to oznámila premiérka Élisabeth Borne. Tisíce občanů se tak opět vydaly protestovat. V blízkosti náměstí Place de la Concorde v Paříži se střetli s policií. Za čtvrteční večer strážníci zatkli přes 200 lidí, informuje TASR.

Francouzská ústava umožňuje vládě prosadit zákon, i když jeho znění nebude schváleno Národním shromážděním. O tomto kroku se rozhodlo několik minut předtím, než měli poslanci o návrhu zákona hlasovat. Macronova menšinová vláda by totiž nedostala dostatečnou podporu. Rozhodnutí vyvolalo rozhořčení mezi opozičními politiky.

Plánovaná reforma, která má zvýšit věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let, už ve čtvrtek prošla senátem. Teď ji může zvrátit jen hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. 

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Protesty vypukly ve čtvrtek večer i v dalších francouzských městech včetně Marseille, Dijonu, Nantes, Rennes, Rouenu, Grenoblu, Toulouse a Nice. Odbory svolaly na příští čtvrtek celonárodní den stávek a protestů. Do ulic francouzských měst vyšly na protest proti návrhu zmíněné reformy od ledna již miliony lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse