Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
19. března 2023 9:47
Čas čtení 0:40

Putin poprvé navštívil město, které jeho armáda před rokem téměř srovnala se zemí. Zemřely tam desítky tisíc lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin poprvé navštívil město, které jeho armáda před rokem téměř srovnala se zemí. Zemřely tam desítky tisíc lidí
Zdroj: TASR/AP

Putin přicestoval do okupovaného města po překvapivé sobotní návštěvě Krymského poloostrova, kterou uskutečnil u příležitosti devátého výročí jeho anexe.

Vladimir Putin navštívil okupovaný Mariupol. Stalo se tak zhruba rok poté, co Moskva deklarovala dobytí tohoto strategicky významného přístavního města na jihu Ukrajiny. Jedná se o první cestu ruského lídra do oblasti Donbasu od začátku války na Ukrajině v únoru 2022. Informuje o tom TASR.

19. března 2023 9:00 Čas čtení 0:31 Českého dobrovolníka na Donbase zasáhl šrapnel, je vážně zraněn. Na Ukrajině zachránil už desítky lidí Českého dobrovolníka na Donbase zasáhl šrapnel, je vážně zraněn. Na Ukrajině zachránil už desítky lidí

Projel se autem po městě, mluvil s místními

Putin přiletěl do Mariupolu vrtulníkem a následně se projel autem po městě, informovala agentura TASS s odvoláním na Kreml. Navštívil různá místa, mluvil s místními obyvateli a podle ruských státních médií mu byla předložena zpráva o postupu rekonstrukčních prací v tomto městě, které bylo kvůli téměř tříměsíčnímu ruskému obléhání z velké části zničeno.

Těžké boje o přístavní město Mariupol v Doněcké oblasti vypukly bezprostředně po začátku ruské vojenské invaze 24. února 2022. Poslední obránci padli do ruského zajetí 20. května.

Téměř všechny budovy ve městě byly zbombardovány. Dle deníku The Guardian následkem obléhání zemřely desítky tisíc lidí. Město mělo původně 450 tisíc obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse