Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. března 2023 9:18
Čas čtení 0:54

Začíná astronomické jaro. Noc a den budou přibližně stejně dlouhé

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná astronomické jaro. Noc a den budou přibližně stejně dlouhé
Zdroj: Pixnio/PPD/volně k užití

V pondělí 20. března 2023 před půl jedenáctou večer stane střed slunečního kotouče přesně nad zemským rovníkem a nastane jarní rovnodennost.

Počátek jara nastane podle astronomů v okamžik, kdy střed slunečního kotouče překročí nebeský rovník. Letos to připadá na pondělí, kdy nastane jarní rovnodennost. Čas je dokonce spočítaný na minuty přesně: dojde k ní 20. března 2023 ve 22:24 hodin. Noc a den tak budou zhruba stejně dlouhé. Tomuto jevu se říká astronomické jaro. Den se pak bude prodlužovat až do červnového letního slunovratu. Informuje o tom ČTK

Datum jarní rovnodennosti nejčastěji vychází na 20. března. Dříve to bylo často 21. března, ale ve 21. století se tak stalo naposledy v roce 2011. Tento den však bude uveden jako začátek jara až v roce 2102. Astronomické jaro však může vzácně začít už 19. března. Naposledy se to stalo v roce 1796 a znovu to podle vědců nastane v roce 2048. Ke konci století se budou 19. a 20. březen jako první jarní dny vyskytovat stejně často. Střídání je způsobeno přestupnými roky.

Veřejnost si často plete pojmy „astronomické jaro“ a „meteorologické jaro“. Jaký je mezi nimi rozdíl? U meteorologického jara je pevně stanovený začátek i konec, u astronomického jara nikoliv. Meteorologické jaro začíná 1. března a končí posledním květnovým dnem.

Začátku jara bude odpovídat i počasí. Tento týden se dočkáme vysokých teplot, které vystoupají až k devatenácti stupňům Celsia. Na většině území se však budou vyskytovat i přeháňky a déšť. O týdenní předpovědi jsme tě informovali v samostatném článku

Domů
Sdílet
Diskuse