Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. března 2023 11:42
Čas čtení 1:07

Kim Čong-un vyzývá KLDR k připravenosti kdykoli provést jaderné útoky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kim Čong-un vyzývá KLDR k připravenosti kdykoli provést jaderné útoky
Zdroj: TASR/AP

Severokorejský lídr se domnívá, že jeho nepřátelé USA a Jižní Korea čím dál více vyžadují agresi proti KLDR. Samotné země se ale tomuto nařčení brání.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pondělí vyzval svou zemi, aby byla připravena kdykoli provést jaderné útoky k odvrácení války. S odvoláním na severokorejská státní média o tom informují zahraniční stanice ABC a CNN

Těmto slovům předcházela nedělní simulace Pchjongjangu. Během testu proběhl taktický jaderný útok na Jižní Koreu prostřednictvím odpalu balistické rakety. Podle prohlášení Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) raketa letěla 800 kilometrů a poté zasáhla cíl ve výšce 800 metrů nad hladinou Japonského moře v místě, které v simulaci představovalo „významný cíl nepřítele“. 

 
Kim, který na test dohlížel, uvedl, že cvičení zlepšilo skutečné válečné schopnosti armády. „Současná situace, kdy jsou nepřátelé stále výraznější ve svých krocích k agresi proti KLDR, naléhavě vyžaduje, aby KLDR exponenciálně posílila svou schopnost jaderného odstrašení,“ citovala Čong-una tamní státní média.

Jde jen o obranu, brání se „nepřátelé“

Mezi ty nepřátele patří podle Kim Čong-una Spojené státy a Jižní Korea. Obvinil je z rozšiřování společných vojenských cvičení poblíž prahu země. Jejich testování začala před týdnem a budou trvat do 23. března. Zatímco KLDR tvrdí, že cvičení je přípravou na invazi, USA a Jižní Korea trvají na tom, že jde o obranné manévry vyvolané potřebou reagovat na nebezpečí ze strany KLDR.

2. března 2024 8:00 Čas čtení 8:07 V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR

KLDR letos už odpálila kolem 20 raket, loni tomu bylo 70. Američtí a jihokorejští představitelé dlouhodobě varují, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017. 

Kim Dong-yub, profesor na Univerzitě severokorejských studií a bývalý velitel jihokorejského námořnictva, pro CNN řekl, že poslední cvičení Severní Koreje se zdá být „zcela specifické a sofistikované“. Srovnával ho s testy provedenými v září a říjnu loňského roku. „To ukazuje, že Severní Korea rozvíjí svou jadernou strategii, doktrínu jaderných operací a systém jaderného velení,“ upozornil Dong-yub.

Domů
Sdílet
Diskuse