Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
20. března 2023 17:18
Čas čtení 1:05

Cena zlata je nejvyšší za poslední rok

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Cena zlata je nejvyšší za poslední rok
Zdroj: Wikimedia Commons/Kotivalo

Panika na trzích způsobená bankovní krizí vystřelila cenu zlata. Je nejvyšší od počátku války na Ukrajině.

Cena zlata na světových trzích překonala v pondělí 2 tisíce amerických dolarů (45 tisíc korun) za troyskou unci, což je nejvíce za poslední rok. Naposledy se cena této hranici přiblížila krátce po invazi Ruska na Ukrajinu na začátku loňského března. Důvodem současného růstu je panika na trzích způsobená problémy velkých bankovních domů Credit Suisse a SVB. Vyplývá to z údajů serveru Kurzy.cz, informoval o tom server Forbes.

20. března 2023 15:00 Čas čtení 4:44 Chudobou jsou nejvíce ohroženy seniorky v Moravskoslezském kraji. Srovnali jsme důchody podle krajů, pohlaví a věku Chudobou jsou nejvíce ohroženy seniorky v Moravskoslezském kraji. Srovnali jsme důchody podle krajů, pohlaví a věku

Běžný proces, zní od analytiků, cena zase spadne

„Důvodem růstu ceny zlata je panika na bankovním trhu kvůli problémům Credit Suisse a SVB. Tato bankovní krize má okamžitě své pokračování v Evropě. Zlato se i v tomto případě ukázalo jako bezpečný přístav a zachovalo se dle očekávání. Dalším důvodem pro růst zlata je, že centrální banky už nebudou zvyšovat sazby, což je špatné pro inflaci, ale dobré pro zlato,“ cituje Forbes analytika Golden Gate Pavla Rybu.

Cena této komodity výrazně rostla až v posledních dvou týdnech, ještě 8. března stála unce 1 814 dolarů (40 820 korun). Stoupala ale i cena stříbra. Platí totiž, že v dobách nejistoty se investoři uchylují k nákupům drahých kovů. „Jelikož vše nasvědčuje tomu, že švýcarskou banku Credit Suisse převezme její konkurence UBS a situace se tak prakticky vyřeší, nemělo by mít posilování zlata a stříbra dlouhé trvání, a ceny by tak měly v dohledné době opět mírně spadnout,“ dodal Volf.

Ve společnosti však stále panuje obava celosvětové finanční krize, která může nyní, po pandemii a dopadech invaze, udeřit. Cena zlata obvykle roste v čase nejistoty, krize a paniky, historicky v čase válek a hladomorů. Lidé v takových situacích přestávají věřit papírovým penězům a přecházejí k hmatatelnému, tisíci let prověřenému zlatu.

Domů
Sdílet
Diskuse