Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
22. března 2023 16:10
Čas čtení 1:14

V Praze se dnes opět uskuteční pochod za zavedení rychlosti 30 km/h. Které cesty zablokuje?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze se dnes opět uskuteční pochod za zavedení rychlosti 30 km/h. Které cesty zablokuje?
Zdroj: se souhlasem Poslední generace

Aktivisté ze skupiny Poslední generace zablokovali v minulém týdnu provoz na magistrále. Dnes v centru Prahy plánují další pochod.

Shromáždění pod záštitou skupiny Poslední generace, která požaduje zklidnění dopravy v Praze, zkomplikuje ve středu provoz v Praze. V pořadí již šestý pochod začne v 17:15 hodin na náměstí Míru, odkud bude pokračovat přes Karlovo náměstí a Masarykovo nábřeží až na Mariánské náměstí. PolicieČR vyzývá řidiče, aby se těmto lokalitám vyhnuli.

16. března 2023 18:00 Čas čtení 0:41 Video: Aktivisté Poslední generace zablokovali dopravu na pražské magistrále Video: Aktivisté Poslední generace zablokovali dopravu na pražské magistrále

Organizátoři pochodu požadují zklidnění dopravy v Praze a snížení rychlosti na 30 km/h. „Už nás nebaví, kolik místa auta zabírají. Vadí nám, že přes Václavské náměstí vede dálnice. Nechceme se bát vyjít na ulici s dětmi nebo jet do práce na kole. Není nám jedno, že v Praze auta každý rok zabijí několik desítek lidí a další stovky vážně zraní,“ píší na Facebooku.

Aktivisté a aktivistky bojující za klima chtějí, aby se z Prahy stalo město pro lidi, nikoli pro auta. Právě k tomu by podle nich mohlo pomoci, kdyby se rychlostní limit v Praze snížil na 30 km/h, jako je tomu například v Paříži nebo v Bruselu. Podle Poslední generace by to zajistilo bezpečnější ulice bez smrtelných nehod, tiché ulice přátelské pro kola a chodce a čisté ulice bez jedovatých zplodin a prachu z pneumatik.

Na celou akci bude dohlížet Policie ČR, která řidiče vyzývá, ať se dnes odpoledne zmíněným lokalitám, přes které povede průvod, vyhnou. „Dnešní provoz v Praze zkomplikuje shromáždění s pochodem, který začne v 17:15 hodin na náměstí Míru a bude pokračovat na Karlovo náměstí, Masarykovo nábřeží až na Mariánské náměstí. Policie vyzvala řidiče, aby se lokalitám vyhnuli,“ píše policie na Twitteru. 

Aktivisté v minulém týdnu zablokovali dopravu na pražské magistrále

Aktivisté ze skupiny Poslední generace jsou trnem v oku mnoha občanů. V minulém týdnu totiž zablokovali dopravu na pražské magistrále, a to přímo v čase dopravní špičky. I oním pátým pochodem chtěli upozornit na klimatický kolaps a uchránit před ním i následující generace.

Domů
Sdílet
Diskuse