Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
23. března 2023 14:07
Čas čtení 0:39

Nalezli jsme základní stavební kameny života na planetce, tvrdí japonští vědci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nalezli jsme základní stavební kameny života na planetce, tvrdí japonští vědci
Zdroj: Sebastian Kaulitzki/Science Photo Library/Corbis

Japonská mise Hayabusa2 odebrala vzorky z planetky Ryugu, které obsahují organické molekuly. Vědci během analýzy nalezli uracil (jeden ze stavebních kamenů DNA) a niacin (vitamin B3).

Planetka Ryugu měřila na šířku zhruba 1 kilometr, informoval web CNN na základě studie časopisu Nature Communications. Mise Hayabusa2 je první, která na Zemi přinesla podpovrchový vzorek. Ten odebrala v roce 2019 a vysadila jej v Austrálii o rok později. Zmíněné sloučeniny se našly i v meteoritech, které dopadly na zem.

16. března 2023 11:36 Čas čtení 0:49 NASA odhalila nový design skafandrů pro cesty na Měsíc. Podívej se, jak vypadají NASA odhalila nový design skafandrů pro cesty na Měsíc. Podívej se, jak vypadají

„Vědci již dříve nalezli nukleobáze a vitaminy v některých meteoritech bohatých na uhlík, ale vždy zde byla otázka kontaminace vlivem působení zemského prostředí,“ uvedl v prohlášení hlavní autor studie Jasuhiro Oba. „Vzhledem k tomu, že sonda Hayabusa2 odebrala dva vzorky přímo z planetky Ryugu a dopravila je na Zemi v uzavřených kapslích, lze kontaminaci vyloučit.“

Nález není přímým důkazem mimozemského života, míní Oba

Vědci ve vzorku odhalili i další látky včetně aminů a karboxylových kyselin. Molekuly pravděpodobně vznikly fotochemickými reakcemi v ledu ve vesmíru ještě před vznikem naší sluneční soustavy. „Nemohu říci, že přítomnost těchto složek přímo vede ke vzniku mimozemského života, ale přinejmenším tyto látky mohou být přítomny všude ve vesmíru,“ komentoval Oba.

Domů
Sdílet
Diskuse