Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
23. března 2023 15:50
Čas čtení 0:41

Zájem o gymnázia stále stoupá, letos podaly přihlášku desítky tisíc lidí. Kam ses přihlásil*a ty?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zájem o gymnázia stále stoupá, letos podaly přihlášku desítky tisíc lidí. Kam ses přihlásil*a ty?
Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox

Mladí lidé projevují čím dál větší zájem o studium na gymnáziích. Letos jich podalo přihlášku více než 80 tisíc, což je o desetinu více než v roce 2022. Největší zájem je o osmiletá gymnázia.

Přijímací zkoušky na čtyřleté obory se budou konat 13. a 14. dubna a na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna. Celkově letos žáci podali přes 212 tisíc přihlášek, což je asi o 12 procent více než v loňském roce, uvádí ČTK. 

V České republice momentálně studuje asi 106 tisíc žáků devátých tříd. Více než 32 tisíc z nich si podalo přihlášku na čtyřleté gymnázium. Podle jednotlivých krajů bude u gymnázií podobně jako v minulých letech převyšovat poptávka nad nabídkou. Zástupci krajů ale pro ČTK uvedli, že nabídka míst je dostatečná. Některé školy své kapacity plánují nadále navyšovat. 

Zájem o odborná učiliště klesá

Zájem o učební obory je naopak nižší než v předchozích letech. Podle společnosti EDUin za posledních pět let nejvíce opadl zájem studentů o obory gastronomie a strojírenství. 

Největší zájem je o osmiletá gymnázia, kam se letos hlásí více než 34 tisíc uchazečů. Zvýšila se i poptávka po šestiletých studijních programech, na které se oproti loňsku hlásí o 31 procent více studentů. Vyplývá to z dat, které pro ČTK poskytl organizátor jednotných zkoušek Cermat. 

Anketa:
Končím základku a přihlásil*a jsem se na:
Gympl
Střední školu se zaměřením (ekonomka atd.)
Odborné učiliště 
Nejdu na střední 
Gympl
67 %
Střední školu se zaměřením (ekonomka atd.)
33 %
Odborné učiliště 
0 %
Nejdu na střední 
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse