Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
24. března 2023 18:41
Čas čtení 0:38

Umělce na volné noze trápí nepravidelné příjmy a malá podpora státu, uvádí studie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Umělce na volné noze trápí nepravidelné příjmy a malá podpora státu, uvádí studie
Zdroj: Pxfuel/volně k užití

Umělci by ze strany státu ocenili například pomoc v sociálním a zdravotním pojištění nebo v daňové oblasti. Vyplývá to ze studie pracovníků Katedry arts managementu Vysoké školy ekonomické, které se zúčastnilo 250 respondentů z řad umělců.

Umělce na volné noze nejvíc trápí nízká podpora ze strany státu, nestandardní pracovní podmínky, nízké a nepravidelné příjmy, nedostatečná sociální ochrana nebo nepředvídatelnost návratnosti umělecké práce. Na problematické postavení umělců bez stálého zaměstnání ve společnosti poukázala mimo jiné pandemie covidu-19. 

Pro umělce na volné noze je problematický nepravidelný příjem

Za největší systémový problém umělci považují grantovou politiku. U státních institucí kritizují málo transparentní proces přidělování dotací a náročnost byrokracie. Jako možné řešení respondenti vidí možnost podnikat na základě autorského zákona bez nutnosti zakládat živnostenský list, jiné daňové tarify než doposud a jiné režimy odvodu sociálního a zdravotního pojištění. Ocenili by například možnost zaplatit si pojištění odpovídající částkou jednou ročně místo odvádění plateb každý měsíc. 

24. března 2023 17:47 Čas čtení 1:17 Co si pustit o víkendu? Na Netflixu tě pobaví Adam Driver jako pupkatý taťka nebo absurdní teorie o ploché Zemi Co si pustit o víkendu? Na Netflixu tě pobaví Adam Driver jako pupkatý taťka nebo absurdní teorie o ploché Zemi

„Nedostatečná sociální ochrana je dána především finančním ohodnocením práce umělců, které je opět jako v dávné minulosti dostává na okraj společnosti. Vývoj honorářů a platů v uměleckých profesích ve srovnání s celostátní situací je šokující,“ uvedl pro ČTK vedoucí výzkumu Marek Prokůpek z Katedry arts managementu Fakulty podnikohospodářské VŠE.

Domů
Sdílet
Diskuse