Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
25. března 2023 15:07
Čas čtení 0:41

Válečný veterán Emil Boček zemřel, bylo mu 100 let. Byl posledním žijícím letcem RAF českého původu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Zemřel válečný veterán Emil Boček. Brněnskému rodákovi bylo 100 let.

Zemřel válečný veterán a bývalý český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček, bylo mu 100 let. O sobotním úmrtí brněnského rodáka, posledního žijícího letce RAF českého původu, informovalo na Facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány Brno. Boček byl rodák z Brna-Tuřan, v poslední době žil v jednom z brněnských domovů pro seniory.

emil boček
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Jak uvádí ČTK, Boček odešel bojovat z nacisty obsazeného Československa v šestnácti letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu na spitfirech účastnil vzdušných bojů. Na svém kontě má šestadvacet operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut.

Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva III. třídy, prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil stejný řád nejvyšší třídy. Sté narozeniny oslavil Boček v únoru, v dopise mu gratuloval i britský král Karel III.

Domů
Sdílet
Diskuse