Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
27. března 2023 12:28
Čas čtení 0:56

Poruchy příjmu potravy v Česku přibývají. Rapidní nárůst je zejména ve věkové skupině 15 až 19 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poruchy příjmu potravy v Česku přibývají. Rapidní nárůst je zejména ve věkové skupině 15 až 19 let
Zdroj: Unsplash/Christian Lue/volně k užití

Nedávná analýza, na kterou upozorňuje Psychiatrická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně, dospěla k závěru, že prevalence poruch příjmu potravy se od počátku 21. století zvýšila ze 3,5 % na 7,8 %.

Odborné týmy v posledních letech zaznamenávají rapidní narůst poruch příjmu potravy ve věkové skupině 15 až 19 let. Jako hlavní diagnóza byly v roce 2016 vykázány u 1 449 osob, v roce 2021 jich bylo již 2 383.

„Poruchy příjmu potravy se rychle rozvíjejí, vznikají nové diagnózy, a tedy i potřeba nových dostupných programů a multidisciplinárních přístupů. Onemocnění se netýká jen jedinců samotných, ale celých rodin, ve kterých se může přenášet z jedné generace na další, a to jak geneticky, tak vlivem jídelního chování v rodině,“uvedla lékařka Hana Papežová z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, která je předsedkyní Sekce pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické společnosti ČLS JEP. 

Právě transgenerační přenos psychopatologie je tématem letošního ročníku Mezinárodní interdisciplinární konference o poruchách příjmu potravy a obezitě, která ve čtvrtek začíná v Praze. Téma přenosu duševních obtíží z jedné generace na další bylo totiž v Česku poněkud opomíjeno, přestože podle současných výzkumů žije v rodinách s duševním onemocněním rodičů zhruba každé šesté dítě.

27. března 2024 8:00 Čas čtení 5:45 PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů?

„U dětí duševně nemocných rodičů je až 50% pravděpodobnost, že se u nich vyvine duševní onemocnění. Dle autorky metodiky ChildTalks+ Karin van Doesum a dalších výzkumníků zažívá psychické obtíže až 75 % těchto dětí, přičemž nejčastější jsou pocity viny, studu a úzkosti,“ popsala Papežová. U dětí rodičů s PPP se dále jedná o narušené stravovací chování a přehnané zaměření na vzhled a váhu. 

Zažíváš PPP a potřebuješ pomoc? Obrátit se můžeš například na Centrum Anabell.
Domů
Sdílet
Diskuse