Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
28. března 2023 14:39
Čas čtení 0:49

Na Vysočině se pohybuje vlk, nejspíše hledá družku a nové teritorium

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na Vysočině se pohybuje vlk, nejspíše hledá družku a nové teritorium
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Na Českomoravské vrchovině se pohybuje vlk opatřený telemetrickým obojkem. V posledních měsících se na Vysočině objevil podruhé. Vyplývá to z výsledků sledování a pozorování v terénu.

Přestože vlk byl i v poměrně obydlených místech, lidé ho zahlédli jen vzácně, píše ČTK. Škody na hospodářských zvířatech nejsou hlášené. Vyplývá to z úterní tiskové zprávy Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

26. února 2023 6:00 Čas čtení 5:28 Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek

„To, že se tento vlk přesunuje na tak velké vzdálenosti, dokládá, že pravděpodobně hledá družku a nové teritorium,“ uvedl Václav Hlaváč z agentury. Doplnil, že na Vysočině je pro něj dostatek vhodné potravy, jako jsou srnci, jeleni a divoká prasata. Ačkoliv nejsou hlášeny žádné škody na hospodářských zvířatech, Hlaváč lidem doporučil zabezpečit stáda.

Pozorování vlka lidmi jsou vzácná

Vlk, který se teď objevil v kraji, dostal telemetrický obojek loni na jaře v Polsku od výzkumníků polské organizace SAVE – Wildlife Conservation Fund. Zvíře bylo na území šesti krajů včetně okraje Prahy. „Přestože se pohyboval i v poměrně obydlených místech, jeho pozorování lidmi byla vzácná, přemisťoval se především v noci a lovil nejdostupnější divoce žijící kopytníky,“ uvedl Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity v Brně, vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA, který se věnuje sledování interakcí mezi lidmi a vlky v projektu Life Wild Wolf.

28. března 2023 10:04 Čas čtení 0:26 Turista vyšplhal na borovici, aby utekl divočákovi. Ten se usadil pod stromem a nechtěl se hnout Turista vyšplhal na borovici, aby utekl divočákovi. Ten se usadil pod stromem a nechtěl se hnout

Na Českomoravské vrchovině se vlci objevují od roku 2016, jde ale jen o jednotlivá migrující zvířata. Více pozorování se objevilo jižně od Telče v roce 2019, ani tam se však vlci trvale neusídlili.

Domů
Sdílet
Diskuse